Държавният газов доставчик Булгаргаз е дал срок на Топлофикация София

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз е дал срок на Топлофикация София
Коментари Харесай

Булгаргаз и столичното парно в спор за стари дългове и бъдещи доставки

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " е дал период на " Топлофикация София " да заплати до 30 ноември 2020 година всичките си отговорности за получената суровина в размер на близо 149 млн. лева Ако това не се случи, против общинското сдружение ще бъде заведен правосъден иск, оповестиха от " Булгаргаз " в четвъртък.

От газовото сдружението обясниха пред Mediapool, че подхващат този ход, защото столичното парно не е плащало от февруари до момента и това се постанова, с цел да обезпечат личните си доставки от " Газпром ", по които дължат предплатени заплащания. Дългът на топлофикацията е щял да бъде даже още по-голям – над 200 млн. лева, в случай че не е било прихващането на остарял дълг от 60-те милиона лв., които " Булгаргаз " имаше да връща на столичното парно от понижената със задна дата цена на природния газ.

До този ход се стига не за първи път. Миналия август " Булгаргаз " против " Топлофикация София " поради неплащани от години близо 120 млн. лева Претенцията бе за 35 млн. лева След договаряния общинското сдружение заплати 42 млн. лева и съгласно газовия снабдител не е спазило поетите задължения за ритмично погасяване на старите борчове.

Интересен миг в сегашната обстановка е, че сега годишната цена на топлоенергията от столичното парно е по-висока по отношение на разчетените от енергийния регулатор в задатък цени за месеца. Реално в този момент суровината е по-евтина от изчислената за образуването на цената на парното и маржът в интерес на общинската компания е над 10 %, което значи, че би трябвало да има средства за осъществяване на заплащанията за природния газ.

От " Топлофикация София " обявиха пред Mediapool, че поставеният им период да извършат заплащането е нереалистичен, само че това не заплашва отоплителния сезон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР