Държавният доставчик Булгаргаз“ е прекратил търга за доставка на природен

...
Държавният доставчик Булгаргаз“ е прекратил търга за доставка на природен
Коментари Харесай

Това е шайката: ГЕРБ забави търга за доставка на газ до 2034 г.

Държавният снабдител „ Булгаргаз “ е прекратил търга за доставка на природен газ по водопровод за времето от 1 ноември 2022 година до 31 декември 2023 година Едновременно с това е продължен срокът за подаване на обвързващи предложения за доставка на полутечен газ за 10 години – от 2024 до 2034 година, заяви „ Медиапул “ като се базира изпълнителния шеф на компанията Деница Златева.

Десетгодишният търг, разгласен през септември, е продължен с две седмици поради импортирано от ГЕРБ на 24 октомври в Народното събрание проекторешение за същото – Народното събрание да задължи изпълнителната власт посредством търг да обезпечи неруски природен газ за 10 година, осведоми изданието.

Проекторешението е импортирано на 24 октомври, а търгът на „ Булгаргаз “ – на 21 септември. Държавната компания решила да изчака какво ще решат депутатите, а в това време партията на Бойко Борисов отдръпнала предлагането си, се споделя в обявата.

Реклама

Това обаче към момента не е маркирано в деловодната система на Народното събрание, само че проекторешението не е и включвано в дневния ред на енергийната комисия, управлявана от ГЕРБ. В последна сметка периодите на търга били изместени с две седмици, а доставчиците се чака да станат известни през февруари.

Изпълнителният шеф разясни пред изданието, че решението за отвод от първата процедура – за тръбен газ, е взето, тъй като двама от общо тримата претенденти били дисквалифицирани.

Единственият останал кандидат пък оферирал количества единствено за някои от месеците, а не за целия интервал. Освен това ноември изминал, а за декември в това време бил извършен различен търг. Според Златева прекратяването не е проблем, доколкото ползата към доставки на полутечен газ през цялата 2023 година бил огромен.

Тя добави, че в последните два месеца на годината съществени снабдители на газ в България ще са гръцките ДЕПА и „ Митилинеос “.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР