Държавният департамент на САЩ разпространи в четвъртък предупреждение до своите

...
Държавният департамент на САЩ разпространи в четвъртък предупреждение до своите
Коментари Харесай

САЩ предупредиха гражданите си в София да внимават с протест за Луковмарш

Държавният департамент на Съединени американски щати популяризира в четвъртък предизвестие до своите жители в София – да заобикалят региона към СУ " Св. Климент Охридски " поради плануван сред 16.30 и 18.30 часа там митинг в отбрана шествието в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш.

Въпросното събитие всяка година събира в София разнообразни неонацистки организации от Европа и предизвика съществено неодобрение измежду обществото, както и апели за възбраната на проявата.

Луковмарш се организира в София от 2004 година насам, като негов главен уредник е Българският народен съюз, тачещ водача на Съюза на Българските национални легиони ген. Луков като собствен патрон.

Въпреки дългогодишните апели за възбрана на шествието, преминаващо всякога като всеобща демонстрация на неонацисти, българските управляващи демонстрираха воля в тази посока едвам тази година. Случайно или не, това стана тъкмо по време на провеждащото се в София българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Последните дни Българска социалистическа партия и ГЕРБ излязоха с заявления против шествието, против него се разгласи и столичният кмет Йорданка Фандъкова, въпреки и с признанието, че няма по какъв начин да попречи на провеждането му.

" Години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш. Такова събитие няма място в нашия град ", съобщи тя при откриването на конференцията " София споделя НЕ на словото на омразата и екстремизма ", добавяйки, че повода за провеждането му е, че съдът не зачита възбраната.

" Нека го кажа ясно: всички опити да се възхваляват тъмните страници от историята, да се величаят исторически фигури, разпространявали ненавист и назадничавост, са неприемливи. Търсейки метод да извлечем позитивните уроци от историята, е значимо да не позволим неверните уроци да бъдат одобрени като образец, като е изключително значимо за нашите деца, до момента в който порастват, да научат за позитивните образци ", съобщи от своя страна американският дипломат Ерик Рубин.

Малко след присъединяване му във форума от Държавният департамент на Съединени американски щати разпространиха и въпросното предизвестие. Според него митингът на организаториоте на Луковмарш е плануван, тъй че да съвпадне точно с правозащитната конференция, провеждаща се в Софийския университет.

Основните препоръки към американските жители са да заобикалят региона на демонстрацията, да бъдат внимателни, в случай че инцидентно се окажат наоколо до огромни групи от протестиращи, да наблюдават локалните медии и да не притеглят внимание.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР