Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя Ф-16

...
Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя Ф-16
Коментари Харесай

САЩ одобриха продажбата на 66 изтребителя Ф-16 на Тайван

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди продажбата на 66 изтребителя Ф-16 на Тайван, което се чака да разгневи Пекин, съобщи Агенция Франс Прес.

Тайван ще получи последната трансформация на бойните самолети, създавани от "Локхийд Мартин " – Ф-16С/Д Блок 70 в договорка за $8 милиарда, се показва в известието на Държавния департамент.

Държавният секретар Майк Помпейо съобщи, че президентът Доналд Тръмп е дал зелена светлина за продажбата, откакто Конгресът е бил известен предходната седмица.

Предложената договорка оказва помощ на националните и икономическите ползи за сигурността на Съединените щати, като се поддържат напъните на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна дарба, отбелязва Помпейо.

Агенцията за съдействие в региона на защитата също съобщи, че препоръчаната продажба ще помогне за поддържане на политическа непоклатимост, военното равновесие и икономическият прогрес в района.

В своя реакция Китай осъди през днешния ден проектите на Съединени американски щати за продажба на Ф-16 на Тайван и заплаши със наказания американските компании, които вземат участие в договорката за изтребителите.

"Китай ще предприеме всички нужни ограничения за опазване на ползите си, в това число с налагането на наказания над американските компании, участващи в тази оръжейна продажба за Тайван ", разгласи китайското Министерство на външните работи.

В понеделник представителят на китайското външно министерство Гън Шуан съобщи, че американските военни продажби за Тайван "силно нарушават " споразуменията сред Вашингтон и Китай и "представляват интервенция във вътрешните работи на Китай ".

Пекин счита Тайван за отцепническа провинция, която е част от неделимата територия на Китай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР