Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 100 произведени от

...
Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 100 произведени от
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на нова партида оръжия за Тайван

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди продажбата на 100 създадени от Boeing системи за брегова защита Harpoon на Тайван в договорка с евентуална стойност близо 2,4 милиарда $, предава Ройтерс, като се базира на известие от Пентагона. 

Този ход идва дни откакто американският дипломатически департамент утвърди евентуалната продажба на три други оръжейни системи на Тайван, в това число датчици, ракети и артилерия, които могат да имат обща стойност 1,8 милиарда $ и с това провокира ответни ограничения от Пекин. Китай ще наложи наказания против Lockheed Martin LMT.N, Boeing Defense, Raytheon RTX.N и други американски компании, които съгласно него вземат участие в продажбите на оръжие на Вашингтон за Тайван, съобщи представител на китайското външно министерство в понеделник. 

„ Съжаляваме за напъните на Пекин да отговори на Съединени американски щати и задграничните компании, за това, че продават оръжие на Тайван в законните му желания за замозащита “, съобщи представителят на Държавния департамент Морган Ортагюс. 

Официалните уведомления на Конгреса от Държавния департамент в понеделник обгръщат предлаганата продажба на до 100 системи за крайбрежна защита Harpoon (HCDS), която включва 400 ракети с наземно базиране RGM84L-4 Harpoon Block II, които да служат като крайбрежни крилати ракети. 

Тайванските управляващи обявиха, че продажбите на оръжие демонстрират, че защитата на острова е от „ огромно значение “ за държавното управление на Съединени американски щати. „ Изправен пред военната агресия и провокациите на Китай, Тайван ще продължи да усъвършенства и модернизира отбранителния си потенциал и да форсира качествата за асиметрична война “, се споделя в изказването. 

Ходовете на Вашингтон идват в миг, когато администрацията на Тръмп ускорява натиска върху Китай в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати на 3 ноември и на фона на възходящите опасения по отношение на желанията на Китай към Тайван, отбелязва Ройтерс. Пекин гледа на Тайван като на отцепена провинция, която рано или късно ще бъде присъединена към континенталната част, в случай че би трябвало и със мощ, написа още организацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР