Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване
Коментари Харесай

САЩ разгневиха Китай с потенциална продажба на оръжия за Тайван

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуална продажба на военно съоръжение за 1.1 милиарда $ на Тайван. То включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, а Китай заплаши да предприеме контрамерки, написа Reuters в специфичен материал по тематиката.

Пентагонът разгласи пакета в петък вследствие на нападателните военни учения на Китай към Тайван. Те се случиха след посещаване на острова предишния месец от ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, най-високопоставеният американски чиновник, пътувал до Тайпе от години.

Продажбата включва ракети Sidewinder, които могат да се употребяват за задачи въздух-въздух и повърхностна офанзива, на стойност от към 85.6 милиона $. Включени са и противокорабни ракети Harpoon на приблизителна цена от 355 милиона $ и поддръжка за радарната стратегия за наблюдаване на Тайван, която се прави оценка на 665.4 милиона $, заяви Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Пентагона (DSCA).

Лиу Пенгу, представител на китайското посолство във Вашингтон, сподели в изказване, че вероятната продажба на оръжие „ съществено заплашва връзките сред Китай и Съединени американски щати, както и мира и стабилността в Тайванския проток. “

Китай уверено ще предприеме законни и нужни контрамерки в светлината на развиването на обстановката “, сподели той.

Администрацията на президента Джо Байдън сподели, че пакетът се обмисля от известно време и е създаден в консултация с законодателите на Тайван и Съединени американски щати.

Тъй като КНР продължава да усилва натиска върху Тайван – в това число посредством засилено военно въздушно и морско наличие към Тайван, а и се ангажира с опити да промени статуквото в Тайванския пролив, ние предоставяме на Тайван това, от което се нуждае, с цел да резервира своята самонадеяност и отбранителни качества “, сподели в изказване Лора Розенбъргер, старши шеф на Белия дом.

Reuters заяви предишния месец, че администрацията на Байдън възнамерява ново съоръжение за Тайван, само че че то ще поддържа актуалните военни системи на Тайван и ще извърши съществуващите поръчки, а не, че ще предлага нови благоприятни условия, макар нарасналото напрежение, последвало визитата на Пелоси. Пентагонът сподели, че оборудването и поддръжката, оповестени в петък, няма да трансформират главния боен баланс в района. Американски чиновници обявиха, че не виждат никаква смяна в политиката по отношение на Тайван.

Тези препоръчани продажби са рутинни случаи в поддръжка на продължаващите старания на Тайван да модернизира своите въоръжени сили и да поддържа надеждна отбранителна дарба “, сподели представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, поискал анонимност.

Министерството на защитата на Тайван изрази своята признателност, като добави, че неотдавнашните „ провокативни “ дейности на Китай съставляват сериозна опасност и продажбата на оръжия ще му помогне да се изправи против военния напън на Китай.

„ В същото време това също по този начин показва, че ще помогне на страната ни да укрепи общите си отбранителни качества и взаимно да поддържа сигурността и мира в Тайванския проток и Индо-тихоокеанския район “, се споделя в изказване на министерството.

Рупърт Хамънд-Чембърс, президент на Бизнес съвета САЩ-Тайван, сподели, че неговата организация се опълчва на това, което той назова „ стеснен метод “ към продажбите на оръжие на Тайван.

Островът е изправен пред набор от закани, които изискват набор от качества. Да се ​​откаже на острова способността да построи цялостна отбрана, с течение на времето ще сътвори нови пропуски в защитата на Тайван, които може да имат тежки последствия “, сподели Хамънд-Чембърс в изказване.

Заповедта отразява продължаващата поддръжка на Съединени американски щати за Тайван, защото Тайпе е изправен пред напън от Китай, който твърди, че Тайван е негова територия и в никакъв случай не е изключвал потреблението на мощ, с цел да сложи демократично управлявания остров под собствен надзор. Тайпе споделя, че защото Китайската национална република в никакъв случай не е управлявала острова, няма право да претендира за него.

Продажбите би трябвало да бъдат прегледани от Конгреса, само че сътрудници на Демократическата и Републиканската партия в Конгреса споделиха, че не чакат опозиция. Имаше минимум две други визити в Тайван от членове на Конгреса от двете партии след визитата на Пелоси, както и от губернатори, като всички бяха наказани от Пекин.

Главният реализатор на ракетите Harpoon е Boeing Co, а Raytheon е основният реализатор както на Sidewinders, по този начин и на радарната стратегия.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР