Държавният департамент на САЩ обяви днес, че пренасочва за други

...
Държавният департамент на САЩ обяви днес, че пренасочва за други
Коментари Харесай

САЩ изтеглят участието си от стабилизационния фонд за Сирия

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи през днешния ден, че пренасочва за други цели замразеното финансиране от 230 млн. $ за Сирия, само че акцентира, че тази стъпка не е знак за отдръпване на Вашингтон от спора, съобщи Ройтерс.

Департаментът означи, че е набрал от съдружни сътрудници 300 млн. $ за възстановителни работи в зоните, отвоювани от джихадистите от " Ислямска страна " в североизточната част на Сирия, а американските средства ще бъдат употребявани за други външнополитически цели.

Говорителката на департамента Хедър Науърт сподели, че Саудитска Арабия е отпуснала 100 млн. $, а ОАЕ са внесли 50 млн. $ в новия фонд. " Това решение не съставлява някакво намаляване на уговорката на Съединени американски щати към нашите стратегически цели в Сирия ", уточни в изказване Науърт.

Президентът Доналд Тръмп замрази средствата през март, до момента в който държавното управление му извършваше преоценка на ролята на Вашингтон в сирийския спор. Тогава той съобщи, че желае Съединени американски щати да изоставен Сирия.

Пренасочването на средствата е знак, че администрацията се вслушва в настояването на Тръмп да се постави завършек на намесата в Сирия или да се понижи наличието там, означават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Висши американски представители подчертаха, че напъните на Вашингтон ще бъдат съсредоточени върху успеха над " Ислямска страна " в Сирия. Бившият дипломат в Ирак Джим Джефри беше назначен на новосъздадения пост консултант на държавния секретар Майк Помпейо за Сирия. Джефри ще управлява също договарянията за политически преход в Сирия, в това число за бъдещето на подкрепяния от Русия и Иран президент Башар Асад.

Изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по близкоизточните въпроси Дейвид Сатърфилд сподели, че интернационално финансиране за възобновяване на Сирия няма да има, до момента в който не стартира доказан от Организация на обединените нации безапелационен и необратим политически развой за слагане завършек на сирийския спор.

И съветското, и сирийското държавно управление желаят интернационално финансиране за възобновяване на Сирия, означи той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР