Държавният департамент на САЩ е насърчил пакистанското правителство да отстрани

...
Държавният департамент на САЩ е насърчил пакистанското правителство да отстрани
Коментари Харесай

Секретни пакистански документи сочат, че САЩ са издействали отстраняването на Имран Хан



Държавният департамент на Съединени американски щати е насърчил пакистанското държавно управление да в профил Имран Хан като министър председател поради желанието му да резервира неутралитет по въпроса за съветската инвазия в Украйна. Това се е случило на среща сред посланика на Пакистан в Съединени американски щати и двама високопоставени чиновници на Държавния департамент, която се е състояла на 7 март 2022 година, написа изданието The Intercept, като твърди, че разполага с класифицираните пакистански документи.

Секретният документ споделя за срещата сред чиновници на Държавния департамент, един от които е помощник-секретарат по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Лу и тогавашния дипломат на Пакистан в Съединени американски щати Асад Маджийд Хан. Въпросната среща бе предмет на интензивни разисквания и спекулации в Пакистан през последната година и половина, до момента в който последователите на Хан и неговите военни и цивилни съперници се бореха за превъзходство.

Политическата битка ескалира на 5 август, когато Хан беше наказан на три години затвор по обвинявания в корупция и арестуван за повторно след свалянето му. Защитниците на Хан отхвърлят обвиняванията като неоснователни. Присъдата също не разрешава на Хан, най-популярния политик в Пакистан, да взе участие в изборите, които се чакат в Пакистан по-късно тази година.

Един месец след срещата с американски чиновници, документирана в изтеклия документ на пакистанското държавно управление, в Народното събрание беше извършен избор на съмнение, който докара до отстраняването на Хан от власт. Смята се, че вотът е проведен с поддръжката на пакистанската войска, която играе голяма роля в политиката на страната. Оттогава Хан и неговите поддръжници са въвлечени в битка с военните и техните цивилни съдружници, за които Хан твърди, че са организирали отстраняването му от власт по искане на Съединени американски щати.

От документа излиза наяве, че във Вашингтон са гневни на Имран Хан поради позицията му по войната в Украйна. Веднага след отстраняването на Хан Исламабад трансформира политиката си и се придържа прецизно към позицията на Вашингтон. Срещата се е състояла две седмици след съветската инвазия, която заварва Хан в Москва, аудиенция, която е разярила Съединени американски щати, твърди изданието.

Разкритият документ разобличава изказванията на формален Вашингтон, който настойчиво отхвърля каквато и да било роля в свалянето на Имран Хан.

Доналд Лу е представен да споделя, че в случай че Хан бъде отхвърлен, " Вашингтон ще елементарни (на управляващите в Исламабад) всичко, тъй като е ясно, че визитата в Москва е персонална самодейност на премиера ".

Ден преди срещата във Вашингтон Имран Хан декларира на протест, като дава отговор на апелите от Европа да застане зад Украйна: " Да не би да сме ваши плебеи?. Ние сме другари на Русия, както и на Съединени американски щати. Ние сме другари на Китай и на Европа. Не сме част от никой съюз. "

След свалянето на Имран Хан пакистанските военни започнаха невиждана акция против гражданското общество, с цел да затворят устата на всички дисиденти в страната. През последните месеци доминираното от военните държавно управление в Исламабад заглуши освен дисидентите, само че и евентуалните информатори от личните си институции, като прокара закон, който разрешава безконтролни арести и дълги периоди затвор за такива хора, написа изданието.

Притеснени от всеобщите прояви на поддръжка за Имран Хан, изразили се в серия от многолюдни митинги през май — военните си присвоиха властнически пълномощия, които трагично орязаха гражданските свободи, криминализираха рецензията против себе си, разшириха така и така голямата си роля в стопанската система на страната и дадоха на военните водачи правото на непрекъснато несъгласие по политическите и гражданските въпроси в страната. Хиляди представители на опозицията, главно последователи на Хан, са хвърлени в пандиза без присъда. На медиите е подредено да не отразяват събития, свързани с някогашния министър председател, както и неговите изяви.

И всички тези очевадни похищения върху демокрацията остават невидими за американските публични лица, обобщава The Intercept.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР