Държавният департамент на САЩ е готов да плати 5 млн.

...
Държавният департамент на САЩ е готов да плати 5 млн.
Коментари Харесай

САЩ обявиха най-голямата награда за хакер за руснак, свързан със спецслужбите

Държавният департамент на Съединени американски щати е подготвен да заплати 5 млн. $ за информация, която може да докара до залавянето на руснака Максим Якубец, който е в листата на ФБР за десетте най-издирвани кибер нарушители. Това е най-голямата сума, обявявана във връзка обвинен в кибер закононарушения, дружно с премията за китаеца Ли Фънвей, помагал съгласно Съединени американски щати на Иран да заобикаля западните наказания.

Той е считан за водач на групата хакери Evil Corp (известна също като Dridex Gang), за която през 2015 година се смяташе, че е предвождана от различен руснак - Евгений Богачьов (наградата за него бе 3 млн. долара). Групата е подозирана в кражба на над 100 милиона $ от банки. Затова Съединени американски щати упрекват още 17 физически лица и 7 компании.

По данни на министерството на финансите на Съединени американски щати Якубец е работил за съветското контраразузнаване (Федералната работа за сигурност) през 2017 година и през април предходната година се е опитал да получи разришетилно за работа със секретна информация на ФСБ. Американците споделиха през днешния ден, че все пак държавното управление в Москва е пособие доста педантично на настояванията от Съединени американски щати за следене на хакерите.

Evil Corp е подозирана в създаване и разпространение на вредоносната стратегия Dridex, с която са били инфектирани компютрите и мрежите на към 300 банки в над 40 страни. Затова през днешния ден Съединени американски щати включиха в листата с най-издирваните от ФБР кибер нарушители различен член на групировката - Игор Тарушев, считан за непосредствен сподвижник на водача.

Всички глобени компании са регистрирани в Русия: ООО " Бизнес-столица ", ООО " Оптима ", ООО " Трейд-инвест ", ООО " Центр автообслуживания ", ООО " Вертикаль ", ООО " ЮНИКОМ " и Evil Corp.

Санкционираните лица (за присъединяване във финансови интервенции на хакери) са още Алексей Башликов, Руслан Замулко, Давид Губерман, Карлос Алварес, Георгиос Манидис, Татяна Шевчук, Азамат Сафаров, Гулсара Бурхонова.

В следствието и издирването на групировката вземат участие и английските служби. Според тях 32-годишният Якубец обича да кара суперскъпи коли и на регистрационния номер на ламборгинито му написа " Крадец " на съветски.

" Якубец е същински нарушител от ХХI век ", съобщи Браян Бенчикоски, помощник-главен прокурор на Съединени американски щати. " Той изцяло е заслужил мястото си в лист ана ФБР за най-издирваните кибер нарушители ".

Dridex се появи през 2011 година и по-късно непрестанно се усъвършенства, с цел да прави без знанието и утвърждението на притежатели на банкови сметки финансови прехвърляния към бандата. Напоследък тази стратегия става известна като средство за рекет най-вече на по-малки компании и организации, които нямат средства за съвременна отбрана.

Групата е атакувала освен банки в Съединени американски щати, само че и млечна компания в Охайо, компания за обработка на багажи в Ню Мексико и набожен медал в Небраска. Само в страната загубите са 70 милиона $.

Според генералния шеф на английската национална организация за битка с закононарушенията Лин Оуенс групата Evil Corp и Якубец " съставляват най-голямата престъпна кибер опасност за Обединеното кралство ". Осмина от членовете на групата към този момент са задържани от британците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР