Държавният департамент на Съединените щати съобщи във вторник, че последното

...
Държавният департамент на Съединените щати съобщи във вторник, че последното
Коментари Харесай

Визитата на Помпео в Европа е отменена заради отказ за срещи с него

Държавният департамент на Съединените щати заяви във вторник, че последното публично пътешестване на държавния секретар Майк Помпео до Европа в сегашния му мандат е било анулирано в последните минути, предава

Помпео трябваше да пътува до Белгия в сряда, с цел да се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със Софи Вилмес, вицепремиер на Белгия.  По-късно тази седмица той възнамеряваше да посети и Люксембург, само че анулира цялото пътешестване, защото се твърди, че външното министерство на Люксембург и висши дипломати от Европейския съюз са отказали да се срещнат с Помпео.

Помпео, непосредствен съдружник на Тръмп, планираше да се срещне с Жан Аселборн в Люксембург - дребен, само че богат съдружник на НАТО, преди да се срещне с водачи на Европейски Съюз и с висши дипломати от единния блок в Брюксел, оповестиха пред Ройтерс трима души, близки до проектите.

Първоначално Помпео беше възнамерявал да замине за Люксембург, само че този стадий от пътуването беше анулиран, сподели дипломатически източник, откакто чиновниците там са посочили отвращение да се срещнат с него. Посещението му до Брюксел пък беше в действие до последните минути във вторник. Но най-новият график на визитите на Помпейо в Брюксел няма да включва срещи с Европейски Съюз или обществени събития в границите на НАТО. Трети дипломатически източник пък съобщи, че европейските съдружници наподобяват " смутени " от Помпео след насилието във Вашингтон предходната сряда.

Отменените срещи са факт, откакто предходната седмица редица задгранични водачи осъдиха политическите протести във Вашингтон на симпатизанти на Доналд Тръмп. В изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати анулацията на визитата се приписва на преходна работа преди новизбрания президент Джо Байдън да встъпи в служба на 20 януари. Държавният департамент отхвърли спомагателен коментар по отношение на отхвърлянето на срещите с Помпео от страна на европейски публични представители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР