Държавният дълг на САЩ за първи път прехвърли 30 трилиона

...
Държавният дълг на САЩ за първи път прехвърли 30 трилиона
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара

Държавният дълг на Съединени американски щати за първи път трансферира 30 трилиона $, съобщава " Вашингтон поуст ", съобщи Нюз.бг.

По данни на Министерството на финансите той възлиза на общо 30,012 трилиона $, което е рекорден индикатор за американския държавен дълг.

Рекордните стойности на дълга са достигнати няколко години по-рано от очакваното поради федералните разноски в размер на трилиони долари, които Вашингтон отдели за битка с пандемията, в това число 5 трилиона $ за разширение на компенсациите за безработица, финансова поддръжка за дребния бизнес и стимулиращи заплащания, финансирани със заемни средства.

Въпреки че през първата половина на 2021 г. американската стопанска система регистрира внезапно възобновяване на растежа на БВП - надлежно 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто, през третото тримесечие растежът се забави до 2,3%. Според специалисти това се дължи на разпространяването на разновидността Омикрон, високата инфлация и проблемите в световните вериги за доставки.

Заемите, които доста икономисти считат за нужни, с цел да се възвърне страната от пандемията, доведоха до толкоз огромен дълг на страната, че за да го изплати, държавното управление ще би трябвало да похарчи по-голяма сума от цялата годишна стопанска система на Съединени американски щати.

Някои икономисти са на мнение, че високият дълг на страната не е вреден поради обстоятелството, че стопанската система пораства, лихвените проценти са ниски, а вложителите към момента са подготвени да купуват държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати, което им дава сигурни активи, които да им оказват помощ да ръководят финансовия си риск. Тези скъпи бумаги разрешават на държавното управление да заема пари релативно на ниска цена и да ги употребява за вложения в стопанската система.

Любопитно е, че по данни от 2018 година самото държавно управление на Съединени американски щати държи към 27 % от държавния дълг. 11% се държи от Федералния запас на Съединени американски щати, а 32 % от частни вложители - десетки хиляди напълно елементарни жители и компании в САЩ. Едва 29 % от дългът е външен и се държи от непознати страни - първи вложители са Япония, Китай и Ирландия.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР