Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30

...
Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара

Държавният дълг на Съединените щати за първи път надвиши 30 трилиона $, сочат данните, оповестени от министерството на финансите на Съединени американски щати, представени от БГНЕС.

В документа, оповестен от американското министерство на финансите, в графата " общ държавен дълг " е посочена сумата от 30,012 трилиона $. Това е рекордна цифра на американския държавен дълг за целия интервал на съществуването му.

Според The New York Times сегашните стойности са достигнати няколко години по-рано от предстоящото. Това е резултат от федералните разноски в размер на трилиони долари, които Съединените щати отделиха за битка с пандемията, в това число 5 трилиона $ за разширение на компенсациите за безработица, финансова поддръжка за дребния бизнес и стимулиращи заплащания, финансирани със заемни средства.

На фона на намаляването на случаите на COVID-19 през първата половина на 2021 година стопанската система на Съединени американски щати означи внезапно възобновяване на растежа на Брутният вътрешен продукт: 6,3 % през първото тримесечие и 6,7 % през второто. През третото тримесечие обаче растежът се забави до 2,3%. Експертите изясняват това с разпространяването на варианта " Омикрон ", високата инфлация (достигнала 6,8% в края на декември 2021 година - най-високото равнище от 1982 година насам) и проблемите в световните вериги за доставки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР