Държавният дълг на Съединените щати е надхвърлил 31 трлн. долара

...
Държавният дълг на Съединените щати е надхвърлил 31 трлн. долара
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли 31 трлн. долара

Държавният дълг на Съединените щати е надхвърлил 31 трлн. $ за първи път в историята, съобщи Си Ен Ен. Това се случва сега на исторически висока инфлация, възходящи лихвени проценти и засилваща се икономическа неустановеност.

Общият неуреден обществен дълг на страната е достигнал 31,1 трлн. $ в понеделник, излиза наяве от на Министерството на финансите.

Правителството на Съединени американски щати стартира да взема заеми по време на пандемията от COVID-19, с цел да подкрепи стопанската система, откакто смъртоносният вирус прекатурна живота на хората, и провокира разтърсвания пазарите на труда и при веригите за доставки. Неизплатеният дълг се e покачил с близо 8 трилиона $ от началото на 2020 година, а единствено в границите на последните осем месеца е повишен с 1 трлн. $.

Вземането на заеми, което се случи по време на президентството на Тръмп и при започване на това на Байдън, пристигна в миг, когато лихвените проценти бяха ниски. Сега, по време на исторически висока инфлация и поредност от внезапни покачвания на лихвените проценти от страна на Федералния запас в опит да бъдат укротени растящите цени, разноските по заеми са доста по-високи.

Миналият месец Комисията за виновен фискален бюджет (CRFB) пресметна,, че политиките на президента Джо Байдън могат да прибавят 4,8 трилиона $ към дефицитите сред 2021 година и 2031 година

„ Прекомерното взимане на заеми ще докара до резистентен инфлационен напън и ще тласне държавния дълг до нов връх още през 2030 година Това ще утрои федералните лихвени заплащания през идващото десетилетие – или даже по-рано, в случай че лихвените проценти се повишат по-бързо или с повече от предстоящото “, показаха от CRFB.

Нивата на заеми в Америка скочиха през последното десетилетие. Неизплатеният обществен дълг беше 10,6 трилиона $, когато някогашният президент Барак Обама встъпи в служба на 20 януари 2009 година При встъпването в служба на Доналд Тръмп на 20 януари 2017 година дълъгт беше 19,9 трлн. $, а Байдън стартира президентството си на 20 януари 2021 година с дълг от 27,8 трлн. $, сочат  данните на Министерството на финансите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР