Държавният бюджет ще бъде актуализиран за втори път тази година

...
Държавният бюджет ще бъде актуализиран за втори път тази година
Коментари Харесай

Предстои втора актуализация на държавния бюджет заради COVID-19

Държавният бюджет ще бъде обновен за повторно тази година поради последствията от ковид. Законопроектът е утвърден на последното съвещание на Министерски съвет и към този момент е импортиран в Народното събрание.

Този път корекциите са по-скоро механически и не водят до промени в приходната и разходната част на бюджета. Те са свързани с уговорките на страната ни в основаните на равнище Европейски съюз два фонда в отговор на пандемията от COVID-19 - Европейският инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия (SURE) и Паневропейският гаранционен фонд за намаляване на икономическия потрес от Covid-кризата.

За да взе участие в тези два фонда България би трябвало да обезпечи държавни гаранции за общо 310 млн. лева С толкоз се завишава сегашната сума за държавни гаранции, записана в бюджетния закон за тази година - от 1.535 милиарда лева тя би трябвало да стане 1.845 милиарда лева. 

За да взе участие в инструмента SURE страната ни би трябвало да обезпечи гаранции на стойност малко над 107 милиона евро, а приносът ни към Паневропейски фонд посредством Европейската капиталова банка е за 51 милиона евро.

Инструментът SURE е основан в отговор на проблемите, зародили на трудовия пазар след разпространяването на пандемията, се показва в претекстовете на законовите промени. Той ще добавя националните ограничения, като дава финансова поддръжка на държавите-членки за покриване на неочакваните нараствания в обществените разноски за опазване на заетостта. Общият бюджет на инструмента е 100 милиарда евро, като финансовата помощ ще се отпуска под формата на заеми. Европейска комисия ще набира средства от финансовите пазари, с цел да ги даде след това на държавите-членки, като за задачата е нужен ангажимент от държавите-членки за даване на гаранции за риска, стихотворец от Европейски Съюз. Размерът на гаранцията на всяка една държава-членка е пропорционален на относителния дял на брутния й народен приход (БНД) в този на Европейски Съюз. Максималният размер на ангажимент от България е почти 107,5 млн. евро, които дават отговор на 0,4 % от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз. Предвижда се държавите-членки да дават гаранциите по силата на гаранционно съглашение, подписано с Европейската комисия.

Държавите-членки реализираха единодушие и за основаване на Паневропейски гаранционен фонд в размер на 25 милиарда евро. Фондът има за цел да дава гаранции по интервенции на Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд, а крайни бенефициенти на финансирането по него ще са микро, дребни и междинни предприятия, корпорации и обществени предприятия, както и услуги в региона на опазването на здравето, медицинските проучвания и образованието. Очаква се фондът да активизира до 200 милиарда евро спомагателна целева ликвидност и краткосрочна финансова поддръжка за европейската стопанска система. Фондът ще се финансира от страните членки на Европейски Съюз, като приносът им ще бъде под формата на неотменими, безусловни гаранции при първо поискване, които ще покриват загубите и обвързваните с тях разноски, зародили в осъществяване на интервенции, финансирани от Европейска инвестиционна банка и ЕИФ.

Това е втората актуализация на бюджета за тази година, подбудена от коронавируса. В началото на април главният финансов закон бе поправен, като приходната част бе намалена с над 2.4 милиарда лева, а разноските увеличени с 1 млрд. лева за ограничения за опазване на заетостта. Така авансово плануваният нулев дефицит бе завишен на 3.5 милиарда лева недостиг. Завишен бе и лимитът на новопоет държавен дълг тази година от в началото планираните 2.2 милиарда лева на 10 милиарда лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР