Държавният архив издирва стенограмите на ключови пленуми на ЦК на

...
Държавният архив издирва стенограмите на ключови пленуми на ЦК на
Коментари Харесай

БСП не е предала на архивите важни стенограми от първите дни на Прехода

Държавният списък търси стенограмите на основни пленуми на Централен комитет на Българска комунистическа партия от 1989 година Архивистите ненадейно откриха, че Българска социалистическа партия не ги е предала за предпазване.

Веднага след рухването на Тодор Живков от власт Политбюро взема решение да анулира порционните пари за „ червения” уред. Системата работи от 1962 година година и е йерархизирана. В продължение на 27 години член на Централен комитет е вземал по 900 лева за храна на месец, а претендент член - по 700. Без индексацията. Най-често тези пари се равняват на 10 стартови заплати.

Най-много получава някогашният Първи, само че в документите не е посочена сума против името му.

„ Става дума за една нова класа, която е пристигнала да замести буржоазната класа, само че тя де факто се е конструирала като една нова буржоазия с доста повече привилегии”, разяснява началникът на архива доцент Михаил Груев.

Наследниците на Живков анулират и привилегията за обслужващ личен състав: „ Да поддържат слугини или както там се назовава по-лицеприятно, домашни помощнички за сметка на бюджета през Управлението за сигурност и защита (УБО)”.

Заради боязън от публично неодобрение решението от 22 ноември 1989 година е секретно и остава в загадка. Неизвестни за историята се оказват и детайлите към рухването на Живков, тъй като Българска социалистическа партия, като наследница на Българска комунистическа партия, не е предала стенограмите

Попитахме Българска социалистическа партия за какво не са ги предали, само че от там не дадоха отговор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР