Държавните зрелостни изпити трябва да се проведат на 19 май

...
Държавните зрелостни изпити трябва да се проведат на 19 май
Коментари Харесай

Матурите догодина ще са на 19 и 21 май

Държавните зрелостни изпити би трябвало да се проведат на 19 май по български език и литература и на 21 май - за втория изпит. ДЗИ по избор пък следва да се проведат в интервала 26-31 май. Това предлага просветното министерство в план на график за образователното време за образователната 2020/21 година, разискван в границите на Отрасловия съвет за тристранно съдействие. Проектът е оповестен на уеб страницата на ведомството.

Предлага се Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII и за Х клас да бъде на 11 юни, а по математика - на 14 юни. На 15 юни ще са изпитите по непознат език за учениците от VII и Х клас. Изпитът по осведомителни технологии за премерване на цифровите компетентности на десетокласниците ще бъде в интервала 16-18 юни.

Планирано е четвъртокласниците да се явят на НВО по български и литература на 27 май, а по математика - на 28 май.

Държавните изпити по доктрина на специалността и специалността за придобиване степен на професионална подготовка за възпитаници приключили преди и през образователната 2020-2021 година са планувани на 4 юни за втора и трета степен на професионална подготовка и на 19 юли - за първа степен. Придобили право да положат държавен изпит по теория/държавен изпит - част по доктрина на специалността и специалността за придобиване степен на професионална подготовка преди образователната 2020/21 година ще се явят на 21 януари и на 9 септември.

 

ВАКАНЦИИ

За разлика от завършилата към този момент образователна година, когато междусрочната почивка на учениците бе единствено един ден, следващата година тя ще е три дни. За сметка на това пък коледната почивка ще е няколко дни по-кратка. Според оферти график ваканцията сред двата образователни периода ще бъде от 1 до 3 февруари, като по този начин учениците ще почиват общо пет дни, със съботата и неделята (т. година междусрочната почивка бе единствено един ден - на 5 февруари). Вторият образователен период ще стартира на 4 февруари.

Предлага се есенната почивка да е от 30 октомври до 1 ноември (т. година бе от 1-3 ноември), а коледната - от 24 декември до 3 януари (т. година бе от 21 декември до 5 януари). От 3 до 11 април ще бъде пролетната почивка за учениците от I до ХI клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май 2021 година

На 31 май ще завърши образователната година за децата от I до III клас, като се планува в допълнение една седмица за планови действия – до 7 юни. На 16 юни приключва образователната година за учениците от IV до VI клас. До 30 юни ще учат петокласниците и шестокласниците от паралелките в спортни учебни заведения, както и учениците от VII до ХI клас.

 

НОВИ СЪСТЕЗАНИЯ

 

" Компютърно моделиране ", " Лаборатория за изкуство ", " Безопасност за придвижване по пътищата " и " Практични финанси " са четирите нови национални надпревари, които МОН планува. Те са заложени в оповестения за публично наказание график на ученическите олимпиади, национални надпревари и надпревари по специалности за идната образователна година.

Националното съревнование по " Компютърно моделиране " ще се организира за трети и четвърти клас. Целта е да се даде опция на учениците да проявят знанията и уменията, които са усвоили в часовете по " Компютърно моделиране " и способността им да основават компютърни модели на познати обекти и феномени. Учениците ще могат да показват и качествата си  да проучват и създават цифрови планове.

Идеята за годишно осъществяване на съревнование по " Безопасност за придвижване по пътищата " (БДП) цели да подтиква учениците посредством състезание да овладяват познаването на разпоредбите за придвижване по пътищата, а оттова да увеличи тяхната сигурност, когато са отвън класната стая или дома си.

Националното съревнование " Лаборатория за изкуство " ще предизвика учениците да изявяват своите гении в региона на изкуството и ще бъде самобитна платформа за разкриване на млади гении.

" Практични финанси " ще ревизира финансовата просветеност на учениците в гимназиалния стадий посредством решение на разнообразни проблеми и задания.

МОН планува общинските кръгове на ученическите олимпиади за образователната 2020-2021 г да се организират по график от декември до март, регионалните кръгове -  през февруари и март, а националните - през март, април, май и юни. Националните надпревари ще се организират по график от ноември до юни идната година, а надпреварите по специалности - през март, април и май. Датите и часовете за осъществяване на надпреварите няма да съответстват с образователните занятия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР