Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества по

...
Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества по
Коментари Харесай

Университетите ще могат да създават търговски дружества

Държавните висши учебни заведения ще могат да основават търговски сдружения по реда на Търговския закон, както и да вземат участие в капитала на такива сдружения. Целта е да се изградят инкубатори за нововъведения и бизнес с присъединяване на висшите учебни заведения. Това одобри държавното управление със свое Постановление през днешния ден, заяви пресслужбата му.

Предметът на активност на тези сдружения може да бъде: проучване, реализация и развиване на научни разработки, внедряване и продажба нанаучни артикули, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и интернационално равнище. Дружествата ще могат да бъдат и медиатори при прехвърлянето на технологии сред софтуерни центрове и софтуерни паркове.

Предвижда се висшите учебни заведения да имат опция да основават и да вземат участие в капитала единствено на сдружения с лимитирана отговорност и акционерни сдружения с категорично избран в постановлението предмет на активност, който би трябвало да е обвързван с резултатите от активността по професионалните посоки и специалностите от контролираните специалности, за които висшето учебно заведение е получило акредитация.

Възможността за сдружаване на висшите учебни заведения с компании ще бъде мотивация за създателите на патенти, както и за включване на водещи икономически и стопански субекти, предлагащи финансови и други запаси за ускорение на процеса на употреба и комерсиализация на научните артикули.

В постановлението и се лимитират опциите за разходване на постъпилите средства от отчисленията от облагата на комерсиалните сдружения като строго дефинира случаите за това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР