Държавните университети ще приемат близо 33 600 първокурсници, чието обучение

...
Държавните университети ще приемат близо 33 600 първокурсници, чието обучение
Коментари Харесай

Местата за първокурсници в държавните университети са над 43 000

Държавните университети ще одобряват близо 33 600 първокурсници, чието образование ще бъде субсидирано от бюджета. Местата за платено образование ще са 10 370. Така в 38 държавни висши учебни заведения могат да бъдат признати над 43 000 нови студенти.

Отделно са бройките в частните университети, чиито банкет към този момент не се дефинира от страната и за тях няма систематизирана информация. Миналата година във висшите учебни заведения, които не се финансират от страната, местата бяха над 8000.

Броят на новите студенти би трябвало да бъде гласоподава от държавното управление, а постановлението за определянето на приема сега е пуснато за публично разискване от Министерството на образованието и науката. Числата приказват, че и през тази кандидат-студентска акция евентуално всички претенденти за висше обучение ще бъдат признати.

Общо страната е подготвена да финансира образованието на 38 028 студенти. В това число влиза и броя за магистри след бакалавър.

Предлага се през идната година да бъдат признати 2 282 докторанти в държавните висшите учебни заведения, от които 1 734 в постоянна и 548 в задочна форма на образование и 326 в научните организации, от които 180 в Българска академия на науките и 54 в Селскостопанска академия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР