Държавните университети ще могат да си правят фирми, както и

...
Държавните университети ще могат да си правят фирми, както и
Коментари Харесай

Университетите ще могат да си правят фирми

Държавните университети ще могат да си вършат компании, както и да вземат участие в капитала на търговски сдружения. Целта е внедряването и потреблението в стопанската система на резултати от научни проучвания и обекти на интелектуалната благосъстоятелност. Това оповестиха от държавната осведомителна работа, откакто през днешния ден държавното управление одобри разпореждане, което разрешава развиването на комерсиалната активност.

Целта е да се изградят инкубатори за нововъведения и бизнес с присъединяване на висшите учебни заведения.

Предметът на активност на университетските компании може да бъде проучване, реализация и развиване на научни разработки, внедряване и продажба на научни артикули, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и интернационално равнище.

Дружествата ще могат да бъдат и медиатори при прехвърлянето на технологии сред софтуерни центрове и софтуерни паркове.

Предвижда се висшите учебни заведения да имат опция да основават и да вземат участие в капитала единствено на сдружения с лимитирана отговорност и акционерни сдружения с категорично избран в постановлението предмет на активност, който би трябвало да е обвързван с резултатите от активността по професионалните посоки и специалностите от контролираните специалности, за които висшето учебно заведение е получило акредитация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР