Държавните училища в Полша и Унгария се сблъскват с недостиг

...
Държавните училища в Полша и Унгария се сблъскват с недостиг
Коментари Харесай

Недостигът на учители в Полша и Унгария става все по-тревожен

Държавните учебни заведения в Полша и Унгария се сблъскват с дефицит на учители в миг, когато и двете страни одобряват доста украински деца-бежанци, установи Асошиейтед прес.

Проблемите в учебните заведения в Полша се задълбочават, като дефицитът на учители става все по-голям, а доста преподаватели и родители се притесняват, че просветителната система се употребява за индоктриниране на младежите в консервативната и националистическа визия на ръководещата партия.

Същото се случва и в Унгария. Облечени в черно учители в Будапеща носеха черни чадъри в символ на митинг против стагнацията на заплатите и огромното работно натоварване в първия образователен ден в четвъртък. Учителският синдикат PSZ съобщи, че младите учители получават „ унизителна “ месечна заплата от едвам 500 евро след облагане с налози, което е предиздвикало доста от тях да изоставен.

Хиляди хора излязоха на солидарно шествие с учителите в петък в Будапеща, изразявайки мнението, че ниското заплащане на учителите е обвързвано с властническата тенденция на държавното управление на премиера Виктор Орбан. 

Недостигът на учители надали би могъл да пристигна в по-неподходящ миг, защото и двете страни се пробват да интегрират украинските бежанци. Това е изключително предизвикателство за Полша, където в този момент живеят стотици хиляди украински бежанци в учебна възраст, показва АП.

Близо 200 000 украински възпитаници, множеството от които не приказват полски език, към този момент са постъпили в полските учебни заведения след началото на войната на 24 февруари.

Министърът на образованието съобщи, че общият брой на украинските възпитаници може да се утрои през идната образователна година според от развиването на войната.

В цяла Централна Европа заплатите в държавната администрация не са в крайник с тези в частния бранш, заради което учителите, медицинските сестри и други са с доста по-малка покупателна дарба.

Очаква се обстановката да се утежни, защото доста учители са покрай пенсия, а все по-малко младежи избират тази зле платена специалност, изключително когато инфлацията е скочила до 16% в Полша и съвсем до 14% в Унгария.

По данни на полския училищен профсъюз в учебните заведения в страната не доближават 20 000 учители. В Унгария, която има доста по-малко население, липсват 16 000 учители.

Полският министър на образованието Пшемислав Чарнек оспори тези данни, като съобщи, че свободните места за учители са по-близо до 13 000, добавяйки, че това не е голяма цифра по отношение на 700 000 учители в цялата страна. Той упрекна синдикатите и политическата съпротива, че преувеличават казуса.

 Унгарските профсъюзи се оплакват и от централизацията на просветителната система в страната. Учебните стратегии, учебниците и вземането на всички решения се управляват от централен орган, основан през 2012 година от унгарското държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР