Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния

...
Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния
Коментари Харесай

Таксите за обжалване във ВАС скачат рязко

Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат сензитивно увеличени. Предложенията на ГЕРБ за ремонти в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бяха утвърдени на второ четене от правната комисия на Народното събрание.

По 70 лева към този момент ще заплащат жителите, едноличните търговци, държавните и общинските органи, както и организации, предоставящи публични услуги. За първи път в административното произвеждане страната и общините също ще заплащат, с цел да се гледа жалбата им в съда.

За юридически лица таксата ще бъде 370 лева Първоначално ГЕРБ искаше още по-висок размер - надлежно 90 лева за жители и 450 лева за компаниите, само че масираната опозиция принуди депутатите да потърсят компромисен вид.

В момента за касационни тъжби и молби за анулация на влезнали в действие правосъдни актове таксите са 5 лева за жители и неправителствени организации и 25 лева за компании. Непроменени остават таксите за тъжби против административни актове - 10 лева и 50 лева

Според вносителите - Данаил Кирилов и други депутати от ГЕРБ, размерът на таксите трябвало да се актуализира, защото не бил променян от години. Това било и инструмент да се понижи броят на жалбите и надлежно тежестта върху Върховния административен съд, който е касационната инстанция. Опонентите им обаче считат, че по този начин ще се ограничи достъпът до правораздаване.

От плана, по искане на Върховен административен съд, отпадна текстът, че в случай че неколцина жители, организации, Едноличен търговец и други подадат обща касационна тъжба, тогава заплащат една такса. Поводът е решение на съда по тълкувателно дело от 2016 година, съгласно което държавна такса дължи всеки жалбоподател.

От такса ще бъдат освобождавани жители, които нямат средства да я платят. За това ще е належащо да подадат молба до съда, който ще вземе поради при разглеждането й приходите на жалбоподателя и неговото семейство, имущественото и здравословното му положение, трудовата претовареност и други

Когато има определяем веществен интерес по делото, държавната такса ще е пропорционална - 0.8% от материалния интерес, само че не повече от 1700 лева В случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лева, таксата ще е 4500 лева Ако делото визира пенсионно, здравно или обществено обезпечаване, таксите ще бъдат 30 лева за жителите и едноличните търговци и 200 лева за бизнеса и Неправителствени организации, страната и общините.

Промените провокираха радикално противоположни реакции измежду експертите по административно право, участващи в полемиката. Проф. Дончо Хрусанов посочи, че Административнопроцесуален кодекс не е вярното място, където да се дефинират таксите. " Това е най-неправилният метод да се понижат жалбите пред Върховен административен съд. Не бива да има голословно високи такси, с цел да не бъдат спъвани жителите да нападат администрацията ", добави проф. Хрусанов.

Плахо възразиха и представителите на правосъдното министерство, съгласно които е по-целесъобразно таксите да бъдат избрани в цена, както до момента. Причината е, че публичните връзки, от които зависи размерът на таксите, са динамични и цената дава опция по-лесно да бъдат изменяни.

Според юрист Иван Тодоров обаче ниските такси не са от изгода за никого. " Най-голямата щета е, когато се претрупа съдът и одобри незаконосъобразно решение и отреже права за десетки или стотици хиляди, или милиони - тогава жителите и организациите страдат, а не от това, че заплащат някаква мизерна такса ", съобщи той. Според него в този момент административното правораздаване работи на празни обороти, защото " всички държавни органи апелират до обратен тласък ", даже когато знаят, че не са прави. По-високите такси щели да препятстват непотребното обжалване
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР