Държавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да

...
Държавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да
Коментари Харесай

КРИЗА: Училищата и детските градини пред затваряне заради скъпия ток

Държавните дотации за прехрана на учебните заведения и детските градини да бъдат увеличени упорстват от Съюза на работодателите в системата на националната култура. Според ръководителя на организацията Диян Стаматов, в случай че парите за ток, гориво и прехрана не бъдат увеличени, има заплаха от затваряне на учебни заведения и детски градини.

Инфлацията и скъпият ток можело да доведат до това. Оказва се, че парите за прехрана на школата и забавачките ще свършат още при започване на идната образователна година. Така след септември в бюджетите на просветителните институции ще има средства единствено за заплати, само че не и за сметки, алармира пред „ Телеграф “ Стаматов.

Издръжка
По думите му действителното нарастване на сметките към този момент е 30-40% по отношение на предходната година. В общини като Габрово, Добрич и Ямбол пък цените на фактурите за горивото даже са в пъти нагоре. „ Това е рисково. Организациите ще устоят финансово до края на лятото, само че с началото на образователната година сходен взрив би довел до непредсказуеми последствия. Затова в този момент е времето за подготовка и алармиране на страната за казуса “, сподели Стаматов. Той обясни, че нарастването на средствата за прехрана с 10% в бюджета за 2022 година действително не е повече от 1% от бюджета на просветителните институции. „ Ако за предходната година 90% от средствата са били за заплати, а 10% за прехрана, то с нарастването от 10% от април към този момент имаме 89% за заплати и 11% за прехрана “, даде за образец Стаматов и добави „ Трябва да започва спор за увеличение на издръжката на просветителните институции, с цел да не се стигне до затваряне на детски градини и учебни заведения “, съобщи ръководителят на СРСНПБ.

Увеличение
По думите на Стаматов цялостната актуализация на бюджета на институциите би трябвало да бъде направена през май и да бъде в няколко направления. Увеличението на средствата за прехрана – за ток, гориво и консумативи, би трябвало да бъде най-малко 40%. От съюза оферират дотацията за всяка институция да зависи освен от учениците и класовете, а и от броя на постройките, употребявани от учебните заведения или детските градини. Ръст би трябвало да има и в разходните стандарти за забавачките поради нарастването в цената на питателните артикули. Директорите оферират той да бъде 30% на сегашните 650 лева Повече средства са нужни и за общежитията според от броя на учениците в тях. Допълнително финансиране би трябвало и за средищните школа, с цел да покрият нарастването в средства за рейсове поради повишените цени на горивото.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР