Държавните ръководители от Групата на седемте богати страни ще обсъдят

...
Държавните ръководители от Групата на седемте богати страни ще обсъдят
Коментари Харесай

Макрон не предвижда съвместна декларация от Г-7


Държавните ръководители от Групата на седемте богати страни ще обсъдят в неделя на годишната си среща световната търговия и другите гледни точки, които споделят по нея, от една страна американският президент Доналд Тръмп, а от друга - западните му съдружници.

Срещата на върха на Г-7 се организира на фона на все по-засилващите се терзания от световна икономическа криза и съществуващо разцепление по редица значими проблеми, наблюдаващо се към този момент десетилетия наред, оповестява Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп се причисли към ръководителите на Франция, Англия, Япония, Германия, Италия и Канада във френския морски курорт Биариц за двудневните разисквания, които започнаха в събота с упорит дневен ред: отбрана на демокрацията, тъждество сред половете, обучение и климатични промени .

При предварителната подготовка на срещата американски дипломатически представители упрекнаха домакина, че се пробва " да разбие Г-7 ", като се стопира върху " тясноспециализирани въпроси ", а не върху главните световни проблеми .
 Десетки хиляди излязоха на протестно шествие против Г-7
Десетки хиляди излязоха на протестно шествие против Г-7

Демонстрантите започнаха 4-километров поход в израз на недоволството си

Франция отхвърли обвиняванията, акцентирайки, че в неделя първата сесия от разисквания ще е отдадена на стопанската система, търговията и сигурността - все тематики, по които до скоро страните от Г-7 елементарно реализираха консенсус, само че към днешна дата провокират съществени различия.

Тръмп дойде във Франция единствено часове, откакто комерсиалната му война с Китай ескалира и това разклати финансовите пазари.

" Много съм обезпокоен от растящия протекционизъм, от протичащото се с митническите цени ", разяснява в събота английският министър председател Борис Джонсън.

По думите му " тези, които поддържат митническите цени, рискуват да се окажат виновниците за международната икономическа застоялост - без значение дали това е правилно или не ".

Наливайки в допълнение масло в огъня, в навечерието на срещата на върха Тръмп заплаши френския си хазаин, че в случай че Париж не отстрани налога върху услугите за огромните цифрови компании " Амазон ", " Епъл ", " Facebook ", " Google " и така нататък, то Вашингтон ще наложи невиждани мит а на френското вино, по невъобразим за Париж метод.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, също участващ в срещата на върха, се намеси в размяната на реплики, наблягайки, че Европейски Съюз ще отговори " уместно ", в случай че Тръмп извърши заканите си.

" Това може да е последният ни късмет да възстановим политическата си общественост ", сподели Туск пред кореспонденти в събота, давайки мрачна прогноза за развиването на връзките сред западните страни.

В опит да разшири дебата, Макрон е поканил и няколко африкански водачи , с които да обсъдят проблемите, пред които е изправен континентът им. За неделя предстоят да се проведат и други срещи, в които ще вземат участие държавните ръководители на Индия, Австралия, Чили и Испания .

На миналогодишната среща на върха на Г-7 в Канада Тръмп си потегли по-рано от плануваното, преди да дочака края на събитието и се разграничи от взаимната декларация, въпреки че в началото бе одобрил документа.

Тази година Франция реши да не си предизвиква сходни главоболия, като даже не се опита да откри общ език с обособените държавни ръководители.

И въпреки трансатлантическият раздор в междудържавните връзки да е най-остър, и в европейския лагер се следят дълбоки разделения - през вчерашния ден Борис Джонсън направи своя дебют на срещите на върха на Г-7 , в миг, в който с всички сили се пробва да убеди европейските столици да предоговорят развода сред Англия и Европейски Съюз.

Предстои по-късно през днешния ден, в коридорите, Борис Джонсън и Доналд Туск да обсъдят кой ще поеме виновността , в случай че на 31 октомври Англия напусне Европейски Съюз без съглашение за " Брекзит ", което да е задоволително и за двете страни.

" Все още се надявам, че министър председателят Джонсън не би желал да остане в историята като " Г-н " нямаме договорка ", разяснява Туск.

По-късно Джонсън реагира на изявлението му с думите, че точно той - Туск ще би трябвало да поеме отговорността за неуспеха , в случай че Англия не успее да реализира ново съглашение за излизане от Европейски Съюз.
 Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен период
Меркел дава на Борис Джонсън 30-дневен период

Англия би трябвало да предложи опция на защитния механизъм

Макрон в допълнение утежни вътрешните различия в Европейски Съюз, като най-неочаквано разгласи, че няма да поддържа комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и групата на южноамериканските страни - Меркосур - поради неуспеха на Бразилия в битката с огнената буря в тропическите гори на Амазония.

Германия и Англия също показаха угриженост поради пагубните пожари в Амазония, само че не одобриха позицията на Макрон, наблягайки, че неподписването на амбициозното комерсиално съглашение с Меркосур въобще няма да помогне за спасяването на горите на Амазония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР