Държавните ръководители на страните от формата Букурещ 9 - България,

...
Държавните ръководители на страните от формата Букурещ 9 - България,
Коментари Харесай

Страните от Източния фланг на НАТО се събират на среща в Букурещ

Държавните ръководители на страните от формата Букурещ 9 - България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, се събират през днешния ден в двореца " Котрочени " в Букурещ на среща, чиито домакини ще бъдат румънският президент Клаус Йоханис и полският му сътрудник Анджей Дуда, които са основатели на формата, съобщи Аджерпрес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5927
На срещата ще взе участие посредством видеовръзка и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Първоначално беше обявено, че той ще участва физически в Букурещ, само че през вчерашния ден стана ясно, че е диагностициран с херпес зостер и ще взе участие отдалечено на събитията в Германия и Румъния през вчерашния ден и през днешния ден, на които е поканен.

Церемонията по посрещане на държавните ръководители ще стартира в 14.40 часа в почетната зала на президентския замък " Котрочени ". На откриването на пленарното съвещание в 15.00 часа речи ще произнесат румънският президент Клаус Йоханис и полският му сътрудник Анджей Дуда. В 17.15 часа са планувани взаимни изказвания на двамата водачи. Според президентската администрация дневният ред на срещата ще бъде ориентиран към подготовката на най-важните решения на срещата на върха на НАТО, която ще бъде проведена в Мадрид в интервала 28-30 юни и ще се концентрира главно върху следствията от противозаконната военна експанзия на Русия против Украйна и отговора на Алианса на това.

В този подтекст президентът Клаус Йоханис ще сложи акцент върху нуждата от подсилване на отбранителните и възпиращи качества на Източния фланг по уравновесен и обединен метод - от Балтийско до Черно море, показва президентската администрация.

Форматът Букурещ 9 (Б9) е самодейност, показана от президентите на Румъния и Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда, в която вземат участие страните-членки на НАТО, намиращи се в Източния фланг на Алианса: България, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Първата среща на Б9 беше проведена през ноември 2015 година, припомня Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР