Държавните Мини Марица-изток“ модернизираха добива на въглища, пускайки в четвъртък

...
Държавните Мини Марица-изток“ модернизираха добива на въглища, пускайки в четвъртък
Коментари Харесай

Държавните мини с два нови багера за близо 26 млн. евро от МФК

Държавните " Мини Марица-изток “ модернизираха добива на въглища, пускайки в четвъртък в употреба два нови роторни багера, изгубени със средства от Международния фонд " Козлодуй ", който се зарежда от Еврокомисията с обезщетения от затварянето на дребните реактори на АЕЦ " Козлодуй ". В церемонията по въвеждането в употреба взе участие
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова взе участие в церемонията по предаването на техниката.

Цената на багерите е 25.8 млн. евро е са закупени след извършена интернационална процедура по разпоредбите на Европейската банка за възобновяване и развиване. Те са доставени от българо-полският консорциум " Фамур – българска енергетика “ и ще работят на територията на рудник " Трояново – север “.

" Европейското законодателство слага нови провокации пред нас и все по-високи условия в региона на енергетиката и въгледобива. Едно от изискванията да отговорим на тези провокации и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишение на продуктивността на труда и успеваемостта на производството посредством възобновяване на техническия парк. Това е политиката, която следва " Мини Марица-изток “, сподели Петкова.

По думите ѝ въвеждането в употреба по едно и също време на две машини от този вид се случва за първи път в дългогодишната история на държавните мини и свидетелства за сериозната ангажираност на управлението на компанията за възобновяване на техниката, което е изискване за успеваемост и конкурентоспособност на производството.

Енергийният министър напомни позицията на държавното управление, че през идващите години България ще продължи да разчита на производството на електрическа енергия от въглища, тъй като то е директно обвързвано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на стопанската система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР