Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО ще проведат

...
Коментари Харесай

НАТО ще решава за бъдещето на Афганистан след встъпването в длъжност на Джо Байдън |

Държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО ще проведат идната си среща на върха в Брюксел след встъпването в служба на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„ Поканих определения президент на Съединени американски щати на среща на върха на НАТО в Брюксел през 2021 година “, каза Столтенберг. Той акцентира, че чака с неспокойствие да стартира работа с администрацията на Байдън “. По неговите думи новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън е уверен покровител на връзката сред Европа и Съединени американски щати. Генералният секретар добави, че следващата година ще показа хрумвания за възобновяване на алианса, които да регистрират променената среда на сигурността и потребността от по-тясна политическа обязаност сред съдружниците.

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица бъдещето на задачата в Афганистан. Йенс Столтенберг означи, че решенията по този въпрос се чакат следващата година.

Столтенберг разясни, че от 100 000 чиновници на алианса в Афганистан по-рано, заети с бойни задачи, през днешния ден там работят към 11 000 военни от пакта, които образоват локалните сили за сигурност. Дори и след решението на Съединени американски щати, 5 дни преди края на мандата на Тръмп, да се изтеглят, в Афганистан остават военни представители на 40 други страни.

По думите на генералния секретар, макар решението на Вашингтон за прибиране на контингента, Съединени американски щати ще продължат да способстват за интервенцията с разследващи данни и въздушен транспорт. Столтенберг уточни, че най-хубавият метод е в образованието на афганистанските сили за сигурност, за чиято активност са обезпечени средства до 2024 година.

В договаряното съглашение сред Съединени американски щати и талибаните се планува непознатите войски да се изтеглят от Афганистан до 1 май следващата година. Изправени сме пред сложен избор, никой не желае да остане там повече от нужното. Ако напуснем, Афганистан може отново да се трансформира в гнездо на интернационалния тероризъм, а в случай че останем, задачата може да се проточи и насилието да се възобнови. Решението по какъв начин да постъпим би трябвало да вземем дружно и в съгласие, съобщи Столтенберг.

Столтенберг заяви, че тази седмица външните министри ще обсъдят също въпроса с растящата мощност на Китай и обвързваните рискове и благоприятни условия. По неговите думи задачата е Пекин да бъде притеглен към контрола над въоръжаването и опазването на околната среда. Той добави, че министрите ще обсъдят дейностите на Русия с създаването на ново оръжие и наближаващия завършек на досегашния ракетен контракт сред Вашингтон и Москва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР