Държавните и правителствените ръководители на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай

...
Държавните и правителствените ръководители на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай
Коментари Харесай

Лидерите на БРИКС приеха обща декларация на среща в Осака

Държавните и държавните ръководители на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) одобриха взаимна декларация след края на неофициалната среща в границите на форума на Г-20 в Осака, съобщи Българска телеграфна агенция.

Текстът на документа бе оповестен през днешния ден на уеб страницата на външното министерство на Бразилия, която сега ръководи БРИКС. "С задоволство означаваме, че в течение на последните години страните от БРИКС бяха основна движеща мощ на растежа на интернационалната стопанска система, а техният общ Брутният вътрешен продукт през днешния ден се равнява на близо една трета от международния ", се отбелязва в документа.

Ситуацията в световната стопанска система не може да не ни тревожи. Показателно е, че интернационалната търговия престава да бъде локомотив на икономическия напредък и изпитва все по-тежкото задължение на протекционизма, на политически стимулираните ограничавания и бариери, сподели на срещата съветският президент Владимир Путин. "В тези условия, както ни се коства, страните от БРИКС би трябвало да играят инициираща роля във образуването на по-справедлив и резистентен модел на световно развиване ", добави той.

Светът се сблъсква със комплицирана обстановка. Въпреки че в международната стопанска система се следи общ напредък, виждаме повишаването на неустойчивостта и неопределеността, съобщи от своя страна по време на срещата китайският президент Си Дзинпин и добави: "Най-големият риск е, че някои развити страни одобряват едностранни и протекционистки ограничения, които водят до търговски спорове и икономическа обсада - всичко това унищожава реда в интернационалната търговия и индустриалните вериги, а също по този начин въздейства върху всички общи ползи на нашите страни ". Той добави, представен от Ройтерс, че при сходни условия страните от БРИКС би трябвало "да покачат издръжливостта си и способността да се оправят с външните опасности ".

"Понастоящем световната система за ръководство се сблъсква с редица проблеми. И това провокира всеобщо безпокойствие ", означи Си. Според него "страните от БРИКС би трябвало да пазят интернационалния ред, учреден на правилата на интернационалното право с централна роля на Организация на обединените нации.

Трябва да прилагаме взаимни старания в битката с едностранните ограничавания и наказания, акцентира китайският президент и заключи: "Страните от БРИКС би трябвало... да бранят основните полезности и правила на Световната комерсиална организация. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР