Държавните и общинските лагери, събирали стотици хиляди деца в планината

...
Държавните и общинските лагери, събирали стотици хиляди деца в планината
Коментари Харесай

Детските лагери - изгубената кауза

Държавните и общинските лагери, събирали стотици хиляди деца в планината или на морето в едно недалечно минало, постепенно и безшумно отиват в небитието. Рядко се чува за тях, още по-рядко се употребяват, само че по тази причина пък по-често се свързват с мизерни условия и липса на поддръжка. Около собствеността им има цялостна или частична мъгла. Особено когато става въпрос за разположените по Черноморието здания, които са по-ценни поради земята, в сравнение с поради самите постройки. Докато държавната или общинската благосъстоятелност се разрушава и отива под сурдинка в частни ръце, родителите на възпитаници и деца от градините са принудени да заплащат високи суми на частни туроператори, с цел да вървят децата им на морски или планински лагери.
Не на доста хора е известно, че Столичната община също се води, най-малко на хартия, собственик на значително имущество в разнообразни елементи на страната, което е било предопределено за юношески отдих и туризъм.

В минало време


тъй като на процедура такова нещо като работещи почивни бази няма. Нито пък се планува да има. Поне това излиза наяве от отговора на Столичната община на въпрос на ръководителя на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов за положението на собствеността, предопределена за училищен отдих.
В момента по този начин наречените училищен лагери се стопанисват от общинското сдружение "Софийски парцели ". То е приемник на друга общинска компания - "Галатея ", основана през 2002 година, с цел да ръководи както лагерите, по този начин и други общински парцели. При вливането правата върху недвижимостта на профилираното сдружение минават в ръцете на "Софийски парцели ". Става дума за 28 почивни бази и 3 хотела. На какво състояние са в този момент те?
От трите хотела общината влага единствено в един - "Щъркелово гнездо " на бент. "Искър ". "Софийски парцели " е получило позволението на СОС да ремонтира базата със лични средства. Вторият хотел - "Галатея " в Созопол, е предан чартърен, а третият - "Катерина " в Балчик, е включен в годишния проект за приватизация на Столичната организация за приватизация.
Съдбата на ученическите почивни бази не е по-цветуща. Оказва се, че близо половината парцели са

с неизяснена благосъстоятелност

Странно е по какъв начин 16 години от съществуването на специфичната общинска компания не са стигнали за издаване на актове за общинска благосъстоятелност. Без такива са да вземем за пример лагерите в местността Зелин Мека край Благоевград, бази край Копривщица, в с. Бойковец, община Етрополе и една от най-емблематичните - "Панагюрски колонии " в Панагюрище. Те имат издадени удостоверения за данъчна оценка и занапред следва разкриване на процедура за сформиране на акт за общинска благосъстоятелност!
Други две бази - в местността Юндола и в Пещера, които са на Столичната община, пък въобще не са й били предадени до момента. Три здания на някогашни лагери са разрушени, преди да се поемат от "Галатея " - в Бели Искър, Царево и Самоков.
По най-лесния метод от общината са се справили с други пет лагера. Просто са ги продали посредством Столичната организация за приватизация. През 2015 година за 486 000 лв. да вземем за пример е продадена на компанията "Асарел - Медет " ученическата почивна база "Средни мочур " край Панагюрище. На тезгяха са били поставени и базите в с. Бързия, община Берковица, в с. Черни Осъм, "Медет " край Пирдоп и в кв. "Сарафово ", Бургас, които също са

сменили притежателите си

през последните години.
Повече изясненост със статута, само че не и с бъдещето, имат останалите шест парцела в листата с почивни бази на "Софийски парцели ". Лагерът в Обзор и други два в Китен, да вземем за пример, са дадени чартърен. За друга база в Обзор общината си е отбелязала, че се нуждае от ремонт. Бившите лагери в Берковица и Бяла пък са включени в тазгодишния лист за приватизиране на профилираната общинска организация. От публикация излиза наяве, че почивната база "Ашиклар " в Берковица на процедура се състои от изоставени, полусрутени здания. Целият парцел има повърхност от 30 002 кв. метра. Обявената начална продажна цена е от 261 000 лв. без Данък добавена стойност. Търгът за нея ще е в края на ноември. Продава се също по този начин и базата в Бяла, Варненско, която е с повърхност от 1751 кв. метра. Началната цена е 150 000 лв. без Данък добавена стойност, а търгът е след по-малко от месец. С други думи, отърваването от парцели, които изискват единствено вложения, само че няма да носят облаги, се е трансформирало в политика на Столичната община.

Социалната цена няма значение

Цялата тази картина демонстрира, че на процедура към този момент не съществува такова нещо като столичен общински училищен отдих. Дори от "Софийски парцели " признават, че базата е остаряла и амортизирана и не просто са нужни средства за ремонт, а за запазване целостта на сградния фонд. За да станат годни и конкурентоспособни, лагерите изискват толкоз доста средства, че не си заслужава вложението. Затова сдружението освен не планува да отделя финанси, а политиката е в посока към отдаване чартърен на някогашните лагери.
Изяснявайки песимистичната картина на западналия общински училищен отдих, общинските съветници от Българска социалистическа партия са решили да дадат оферти за възкръсване най-малко на няколко от базите. Според съветника Калоян Паргов те могат да се обособят като места за зелени учебни заведения за столичните възпитаници. В момента за подобен тип образование се употребяват хотели или спа центрове, в които почиват и доста външни хора. Често пораждат спорове, случват се произшествия, които остават прикрити, а контролът от страна на учителите и другите придружители е сложен, съобщи Паргов. Според него една затворена среда е доста по-подходяща за подготовка и занимания, както образователни, по този начин и спортни. До този миг обаче

социалистите не са срещнали схващане от кмета

Йорданка Фандъкова, въпреки че тя е работила в тази система и знае какви са преимуществата на този затворен вид комплекс за просветителни потребности.
Лидерът на столичните социалисти напомня, че след 1989 година, и преобразуването на собствеността, лагерите, които бяха част от традицията в учебното обучение и образование, внезапно се оказаха ненужни. Столичното сдружение "Галатея " сякаш ги стопанисваше и управляваше, само че се оказа, че те са изоставени, неизползваеми, мощно амортизирани, възмущава се общинският консултант.
И по този начин, до момента в който от общината се кумят дали да подхващат нещо за действителното потребление на скъпите парцели, те се разрушават и изчезват. А за деца и възпитаници остават единствено спомените по изгубеното през последните 20-30 години.



От 160 бази на МОН единствено 10 се употребяват


Сред множеството изоставени или едвам оцеляващи училищен лагери има освен общински, само че и държавни. Те се стопанисват от сдружението "Ученически отдих и спорт " към Министерството на образованието и науката. То ръководи към 160 бази, от които на процедура работят едвам десетина. По данни на МОН към 2005 година единствено 65 здания са били годни да се употребяват. През предходната година в лагерите пък са били настанени близо 30 000 деца. Планът обаче е бил те да се употребяват от 150 000 възпитаници, за което са били отпуснати 2 млн. лв..
Наскоро националната гражданска самодейност "Да върнем ученическите лагери на децата " стартира дейна акция за възраждането на този тип отдих под крилото на страната. Само преди дни тематиката влезе в дневния ред на парламентарната комисия по взаимоотношение с гражданските организации и жалбите на жителите. При диалозите стана ясно, че работна група ще прегледа проблемите на детските лагери и след месец ще рапортува пред просветителната комисия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР