Държавните глави на трите балтийски републики – Литва, Латвия и

...
Държавните глави на трите балтийски републики – Литва, Латвия и
Коментари Харесай

Обвиниха Русия в лъжи за Втората световна война

Държавните глави на трите балтийски републики – Литва, Латвия и Естония - осъдиха опитите на Русия " да фалшифицира историята ", съобщи Франс прес.

В взаимна декларация, оповестена в навечерието на 75-ата годишнина от края на Втората международна война, президентите на страните, окупирани в миналото от Съветския съюз, а в този момент членове на Европейски Съюз и НАТО, настояха за " истина и правдивост ", или казано с други думи - за признание на закононарушенията от комунистическата интервал и отговорността на Съюз на съветските социалистически републики за експлоадирането на Втората международна война.

" Прикриването на историческите събития, довели до Втората международна война и разделянето на Европа след спора, съставлява презрян опит за подправяне на историята и слага под въпрос самата основа на актуалния интернационален ред ", предизвестяват тримата водачи.

Отдавайки респект на всички жертви на спора и на съюзническите бойци, смазали нацисткия режим, те декларират, че Съюз на съветските социалистически републики е употребявал въоръжените си сили и репресии, с цел да подчини балтийските нации по време на Студената война.

Литовският президент Гитанас Науседа дефинира като " исторически ревизионизъм " неотдавнашните опити на Москва да омаловажи тайния пакт Рибентроп-Молотов от 1939 година за делене на Европа сред нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики.

" Не би трябвало да пренаписваме историята. Това води до неприятни заключения и неприятни решения ", сподели Науседа в изявление за Франс прес.

Неговият латвийски сътрудник Егилс Левитс съобщи, че " подправянето на историята е тип хибридна война ", водена от Москва. 9 май се празнува в Русия като Ден на успеха, само че за доста поданици на балтийските републики тази дата символизира началото на руската окупация.

Москва отхвърля да признае насилственото приобщаване на балтийските републики към Съюз на съветските социалистически републики през 1944-45 година за окупация и в никакъв случай не се е извинила за него.

Президентът Владимир Путин и други високопоставени представители на съветските управляващи неотдавна упрекнаха Полша, че е съдействала за експлоадирането на Втората международна война. Тази теза беше отхвърлена с отвращение от Варшава и нейните западни съдружници.

Балтийските републики възвърнаха независимостта си с разпадането на Съветския съюз през 1990-91 година " За нас войната свърши през 1993 година, когато последният съветски боец напусна територията на Литовската република ", сподели президентът Науседа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР