Държавните газови резерви са почти 59%, което позволява на румънските

...
Държавните газови резерви са почти 59%, което позволява на румънските
Коментари Харесай

Румъния има достатъчно газ за зимата, дори ако Путин спре кранчето

Държавните газови запаси са съвсем 59%, което разрешава на румънските консуматори да устоят на вероятно цялостно прекъсване на доставките на съветски газ през зимата. Според държавни източници предходните проекти са предвиждали 46% до август, само че сегашните запаси са много над тази граница.

Служители на министерствата на енергетиката от всички държави-членки на Европейски Съюз разискаха наскоро енергийната сигурност и ръководството на доставките на газ за идната зима. По-рано тази седмица те се споразумяха да понижат търсенето на газ с 15 % през идната зима, макар съпротивата на страни като Полша и Испания.

Вследствие на това съглашение министрите в Съвета по енергетика реализираха политическо съглашение по отношение на координираните дейности, предопределени за понижаване на потреблението на газ за интервала от 1 август 2022 година до 31 март 2023 година Мерките имат за цел да обезпечат непрекъснат поток от газ за предпазените консуматори и сериозните браншове. Регламентът всъщност изисква размерът на потребявания газ да бъде с 15% по-нисък от междинния размер, потребяван през сходен интервал от последните 5 години. Това се прави, с цел да се подсигурява сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023 година

Съкращаването на газа ще се отрази единствено на някои браншове на стопанската система, обявиха представители на румънското министерство на енергетиката. " До 1 ноември ще имаме ресурси от 80% ", съобщи министър председателят Николае Чука, представен от HotNews.

" Румъния има подготвеност за газ за зимата. Няма да ни свърши газта, даже в случай че Путин спре кранчето ", съобщи водачът на социалдемократите Марсел Чолаку за B1TV. " Научихме урока си от историята, когато става въпрос за взаимозависимост от руснаците. Те постоянно са вземали от нас, в никакъв случай не са ни давали нищо ", добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР