Държавните болници не трябва да допускат увеличение на наличните до

...
Държавните болници не трябва да допускат увеличение на наличните до
Коментари Харесай

Забраняват на болниците да трупат дългове

Държавните лечебни заведения не би трябвало да позволяват нарастване на наличните до края просрочени обвързване по отношение на регистрираните към края на миналата година. Това е залегнало в единния стандарт за финансовото ръководство на тези лечебни заведения, препоръчан от министъра на финансите Кирил Ананиев.

Целта е с използването на този стандарт да се стабилизира финансовото им положение посредством въвеждане на единни правила за ръководство на финансовите и човешките запаси, възлагането на публични поръчки, настоящо наблюдаване и отчитане на активността. Този стандарт стандартът ще бъде неразделна част от контракта за възлагане на ръководството, с който на всеки началник на лечебно заведение с над 50% държавна благосъстоятелност ще бъде вменено задължението да го съблюдава. При неизпълнението му ще бъдат налагани наказания.

Ръководителите на лечебните заведения ще дават отговор за установяване на задачите, идентифициране на рисковете за постигането им и за въвеждане на съответни и ефикасни системи за финансово ръководство, счетоводна политика и осведомително обезпечаване.

Стандартът преглежда в детайли и счетоводната отчетност на лечебните заведения. Техните шефове ще би трябвало да обезпечат кадрово цялостната активност в лечебните заведения и качеството на предлаганите медицински услуги по метод, който да обезпечава навременното погашение на възнагражденията на личния състав. Условие за приемане на спомагателни хонорари ще е липса на просрочени отговорности, е написано още в стандарта.

До 15 януари всяка година лечебните заведения ще би трябвало да показват в Министерство на здравеопазването капиталова стратегия за съответната година, като посочат и източниците на финансиране - лични средства, от бюджета на министерството на оперативни стратегии, фондове, дарителски стратегии, заеми. Те ще би трябвало да изготвят план на предстоящите размер действия, предстоящите парични потоци вследствие на осъществяване на инвестицията, в това число предстоящите разноски за абонаментна поддръжка и консумативи. В момента задълженията на на здравните заведения с държавно присъединяване са над 439 милиона лв., а просрочените отговорности стигнаха 160 милиона лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР