Държавни старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от

...
Държавни старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от
Коментари Харесай

Старост-нерадост: Старчески домове цакат възрастните с такси и храна

Държавни старешки домове цакат баби и дядовци с по-високи от плануваните по закон такси и с храната, която им оферират. Това са открили инспекции на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) през миналата година.

Според наредбите за обществени услуги цената, която заплащат възрастните за престоя си в подслон, се равнява на 70% от размера на пенсията им. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, до момента в който за тези с душевен и умствени проблеми тя е равна на 80 на 100 от парите им за старини. Средната пенсия за страната по данни на осигурителния институт е 335,31 лева Това значи, че според от удръжката приблизително нашенците би трябвало да дават на старческия дом сред 234 и 268 лева Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Издръжката на пенсионерите в домовете се образува освен от персоналните им приходи, само че и от държавна субсидия. Отпуснатата от държавното управление за 2019 година дотация за един консуматор е 7975 лева Това прави по 664,58 лева на месец. Пълната такса заплащат единствено тези, които имат влогове, скъпи бумаги или вземания за над 500 лева Сумата, която дължат, се пресмята на база харчовете за храна, облекло, перилни и хигиенични материали, разноски за разнасяне на храната, както и съответната част от общите сметки за електрическа и топлинна сила, вода, канализация и битови боклуци.

Освен прибирането на по-високите такси от плануваните, при инспекциите си в старешки домове в страната инспекторите са открили още, че храната на дава отговор на откритите стандарти и критерии. Продуктите с изминал период на валидност не се изхвърляли. Освен това в част от центровете не се осигурявал и персонален избор на хранене. Констатирано било и противоречие сред складовата наличност и водените по документи хранителни артикули. Същевременно настанените в част от старческите домове живеели измежду плесен и влага, а от стените падала мазилка. Проверяващите са установили още непълен брой спални и санитарни пространства в част от центровете. Проблем се оказала и неналичието на обзавеждане на спалните пространства или съществуването на неуместно такова съгласно потребностите на хората. Част от нуждаещите се нямали достъп до помощни средства или медицински произведения. Освен това имало случаи на центрове, които се намират в труднодостъпни при зимни условия региони.

Масов бил и казусът с личния състав. От АСП прецизираха за " Монитор “, че медиците, които се грижели за възрастните, били или в пенсионна, или в надпенсионна възраст. Глад имало и за кинезитерапевти, психолози, специфични педагози, рехабилитатори, психиатри.

След инспекциите от АСП са изготвили констативни протоколи и са показали периоди за премахване на нередностите.

В същото време обаче от организацията регистрират липса на свободни места в домовете в страната, като напорът за настаняване в тях е целогодишен. 985 са пенсионерите, които чакат за настаняване в старческите домове у нас. Кандидатите за легло са най-вече в Добрич (164), Русе (133), Велико Търново (101), Берковица (67) и Сливен (80). Само на 27 места няма нито един чакащ. Това са центровете във Видин, Севлиево, Кърджали, Ловеч, Лом, Велинград, Плевен, Хисаря, Силистра. Държавните домове за възрастни хора в страната са 82, а в тях живеят 5533 нашенци.

321 българи се редят на опашка, с цел да получат място в предпазено жилище. Центровете са част от обществените услуги, които страната дава на хората със специфични просветителни потребности. Най-голям е броят на чакащите за настаняване в предпазени жилища за хора с психологични разстройства – 211. Веднага след тях се подреждат тези с умствена назадничавост – 103 нашенци. Най-малък е напорът за центровете за хора с физически увреждания – на опашката за свободно място чакат единствено 7 българи. В страната действат 127 предпазени жилища с общ потенциал 1039 места. 

Старчески дом край Пловдив работи без разрешителни и лицензи, само че взима по към 500 лв. такса на месец от жител.

Възрастните хора в по този начин наречения дом са безусловно пандизчии. Не ги пускат да излизат на открито, защото на входа има караулка с надзирател. За това се оплака пред “Монитор “ синът на тежко болна пенсионерка, която напълно за малко е била в дома. " Изобщо не ни харесаха изискванията. Когато се влезе в дома, те лъхва тежка миризма на фекалии и нечистотия. В стаите хората бяха по 6-7 индивида наблъскани ", описа синът на пенсионерката. По думите му в дома имало и доста мухи, което също било отблъскващо. " Медицинско лице ни сподели, че този дом работи без безусловно никакви лицензи. Склонни сме да имаме вяра, че това е по този начин ", изясни още синът. Веднага след този незаконен дом той преместил майка си в приют в Пловдив. Месечната такса била близо 900 лв., само че изискванията били съвършени. В стаите имало единствено по 2-3 кревати. Всичко блестяло от непорочност. Възрастните хора имали телевизия и климатици. Били под непрекъснато здравно наблюдаване. Имали разполагаем рехабилитатор и теляк. Храната, която им доставяли, също била доста вкусна и в огромни количества, описа още синът.

Над 10 частни домове за възрастни работят в Бургаско. Част от тях се намират край Поморие и Слънчев бряг и са били строени за хотели. Собствениците им обаче не съумели да привлекат туристи и бързо ги префасонирали на старешки домове.

Условията в домовете са доста положителни. Ред за настаняване не се чака, само че цените са много солени. Тарифите потеглят от 600 лева и стигат до 1500 лева на месец. Таксата за домуващите се дефинира според от положението им. Ако претендентът може самичък да се обслужва, той заплаща минимума от 600 лева Ако обаче е с увреждания, на легло и има потребност от асистиране при хранене, къпане и преобличане, цената стига максимума от 1500 лева месечно. Отделно от това всеки домуващ е задължен да си обезпечи средства за нужните му лекарства и памперси или други консумативи.

В частните старешки домове са настанени най-вече възрастни хора, чиито деца живеят и работят в чужбина. Само те могат да си разрешат да заплащат приблизително по хилядарка месечно. В района има единствено един частен приют, който предлага профилирани грижи за пациенти които се нуждаят и от медицински грижи.

Между 650 и 700 лева е месечната такса в дом за остарели хора на територията на Стара Загора и околните покрайнини. Общо 5 са местата, където имат подготвеност в границите на седмица да одобряват мъж или жена с ангажимента, че са преносими, откри репортерска инспекция.

Два от домовете са в околните села Ягода и Старозагорски минерални бани, като първият разполага с 6 едноетажни къщи, където наемателите са по двама в стая, а вторият е в постройката на някогашен хотел.

Останалите три частни обществени заведения употребяват пригодени за потребностите жилища. Цената включва закуска, обяд и вечеря, изпиране на облеклата, наличие на доктор през пет от дните на седмицата и непрестанен контрол от медицински сестри и санитарки.

Навсякъде цената на нужните лекарства не е включена.

Едномесечен престой в частен старешки дом в търновското село Драгжево пък излиза 800 лева Капацитетът му е за 70 индивида. Цената на стая за един ден е сред 30 и 70 лева Ако жителят е напълно подвластен от непозната помощ и обслужване и е на легло в независима стая, цената е 1760 лева За всеки домуващ се изготвя самостоятелен проект за престоя и неговите ежедневни хранителни, здравни, осведомителни, рехабилитационни и развлекателни потребности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР