Държавни изборни служители проучват дали 14-та поправка дисквалифицира „бунтовника“ Тръмп от гласуване

...
Служители на изборите в ключови щати на бойното поле проучват
Коментари Харесай

Служители на изборите в ключови щати на бойното поле проучват правната жизнеспособност на усилията за дисквалифициране на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент въз основа на забраната на 14-та поправка бунтовниците да заемат публични длъжности.

Разпоредба на 14-та поправка след Гражданската война гласи, че всеки американски служител, който положи клетва да спазва конституцията, е дисквалифициран от заемане на какъвто и да е бъдещ пост, ако е „участвал в въстание или бунт“. Конституцията обаче не посочва как да се наложи тази забрана и тя е била прилагана само два пъти от края на 1800 г., когато е била използвана широко срещу бивши конфедерати.

Държавният секретар на Ню Хемпшир Дейвид Сканлан, републиканец, каза по-рано тази седмица, че е помолил главния прокурор на щата да проучи въпроса и да го посъветва относно „потенциалната приложимост на разпоредбата към предстоящия цикъл на президентските избори“. Офисът на главния прокурор заяви, че "внимателно преглежда правните проблеми".

В изявлението Сканлан каза, че не заема позиция по въпроса за дисквалификацията и не „се стреми да предприеме определени действия“, но ще проучи въпроса в очакване на съдебни дела.

А държавният секретар на Мичиган Джослин Бенсън, демократ, каза миналата седмица в интервю за MSNBC, че ще се консултира с колегите си служители по изборите в други ключови щати и че те „вероятно ще трябва да действат съгласувано, ако изобщо действаме“ по отношение на конституционните предизвикателства, които тя прогнозира, че в крайна сметка ще бъдат решени „в съдилищата“.

Групи либерални активисти и конституционни учени се опитаха миналата година да използват 14-та поправка, за да дисквалифицират няколко федерални и щатски законодатели, които бяха особено откровени за бунта от 6 януари или имаха някакви хлабави връзки с десните нападатели. Осъден бунтовник от 6 януари, който също беше комисар на окръг Ню Мексико, беше отстранен от длъжност въз основа на 14-та поправка, чрез различен, но свързан правен механизъм.

Но по-голямата част от усилията им не успяха. Техните широко разгласени опити да премахнат представителите на Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн и Мадисън Которн от гласуването бяха неуспешни. Групите обаче успяха да си осигурят няколко съдебни победи, които биха могли да им помогнат, тъй като се насочиха към оспорването на достъпа на Тръмп до бюлетините през 2024 г. и те твърдяха, че техният случай срещу Тръмп е по-силен от миналите случаи предвид обвиненията му и преките му връзки с бунта .

Една от тези групи, Free Speech For People, изпрати писма в сряда до висшите служители на изборите във Флорида, Охайо, Уисконсин, Ню Хемпшир и Ню Мексико, призовавайки ги да се позоват на „Клаузата за дисквалификация на конституционистите“ и да използват властта си, за да „изключат Г-н Тръмп от бюлетината.“ Преди това те изпратиха писма до Бенсън в Мичиган, както и до държавните секретари в Джорджия, Пенсилвания, Невада и Северна Каролина.

Изглежда малко вероятно някой държавен секретар да предприеме такова агресивно действие като това на своя глава, а дори и да го направи, то веднага ще бъде оспорено в съда. Продължителните съдебни спорове, както се случи миналата година срещу депутатите от Републиканската партия, са много по-вероятни. Множество групи обещаха да заведат съдебни дела, които искат да дисквалифицират Тръмп.

Тези усилия бяха до голяма степен подкрепени от либерални активисти, но по-рано този месец редица видни консервативни правни учени публично подкрепиха идеята, чиито заслуги все още се обсъждат силно в правната общност.

Тръмп отрече да е извършил нарушение по отношение на бунта на 6 януари. Той е обвинен по федерални и щатски обвинения във връзка с широкообхватните му опити да подкопае изборите през 2020 г., включително ролята му в подхранването на насилието в Капитолия на САЩ. Той има убедителна преднина пред съперниците си за първичната номинация на Републиканската партия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР