Държавни и правителствени ръководители в Европа отбелязват 75-ата годишнина от

...
Държавни и правителствени ръководители в Европа отбелязват 75-ата годишнина от
Коментари Харесай

Европа отбелязва 75 години от капитулацията на нацистка Германия

Държавни и държавни ръководители в Европа означават 75-ата годишнина от капитулацията на нацистка Германия.
Във Англия ще има двуминутно безмълвие, последвано от послание от кралица Елизабет Втора. Канцлерът Ангела Меркел ще постави цветя на мемориал за жертвите на нацизма в Берлин. В Париж президентът Макрон ще уважи паметта на починалите на скромна гала на гроба на незнайния войник.

Днес означават Деня на успеха западните съдружници. А Русия и множеството някогашни руски републики ще празнуват на 9 май.

На 7 май 1945 година, в 2:41 часа, в град Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си капитулация. С това се поставя завършек на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования. И да не подхващат никакви дейности по заличаване или разваляне на имущество и инфраструктура.

От страна на хитлерова Германия пактът е подписан от Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – генералът, който от 1938 година управлява Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа поставят генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – шеф на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителят на Върховното основно командване на Съюз на съветските социалистически републики генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и очевидец на подписването, пактът е подписан от заместител началника на Щаба на националната защита, бригаден военачалник Франсуа Севез.

Капитулацията на нацистка Германия влиза в действие от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Пактът е направен на британски език и за публична е призната единствено версията му на този език.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР