Държавни гаранции за достъп до чужди пазари на български фирми

...
Държавни гаранции за достъп до чужди пазари на български фирми
Коментари Харесай

БСП предлага: Забрана за приватизация на банката за развитие и концесиониране на пътища

Държавни гаранции за достъп до непознати пазари на български компании

1. Забрана за приватизация на Българската банка за развиване и за концесиониране на пътища.

2. Бързо погашение, най-късно до края на 2021г., на безвъзмездната финансова помощ по утвърдените планове за помощи за дребния и междинен бизнес, декларирани по отношение на пандемията от Covid-19.

3. Ускоряване на процеса по наддоговаряне по процедурата за поддръжка за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19.

4. Законодателни промени в ЗДДС, за нарастване на прага за регистрация по ЗДДС от 50 на 100 хиляди лева

5. Подкрепа за дребните и междинните предприятия (МСП) посредством транспарантно и равнопоставено финансиране от Българската банка за развитие;

6. Държавни гаранции за български предприятия за достъп до нови пазари посредством вдишване на риска в лицето на Българската организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ) и увеличени на застрахователния потенциал на БАЕЗ;

7. Регламентиране на отдалечената работа/home office/ и основаване на цифрови трудови книжки.

8. Облекчаване на процедурите за съгласуваност на предприятията към мрежови структури (ВиК, ел. сила, газ и др.).

9. Функционална стартъп виза (лесен достъп до трудов пазар на бизнесмени от трети страни, които потвърждават, че ще развият бизнеси с висока добавена стойност.

10. Създаване на пакет закони за фирмения банкрут, за втори късмет на закъсалите компании (реструктуриране /оздравяване/извънсъдебни споразумения), междуфирмената задлъжнялост.

11. Облекчаване на нормативната уредба за улеснение на достъпа до България и до българския пазар на труд на задграничните служащи и експерти с български генезис.

12. Осигуряване на опция задгранични жители, придобили висшето си обучение в България, да получават достъп до пазара на труда в България.

13. Премахване на опцията за възлагане на in-house публични поръчки на предприятия, които не разполагат с нужния човешки, механически и финансов потенциал да извършат мин.90% от възлаганата им активност.

14. Намаляване на ставката на Данък добавена стойност за обществено значими артикули /хляб, мляко, сирене, месо и лекарства/ за интервал от 12 месеца на 9%.

15. Корекции в Закона за обществените предприятия и най-много в Наредбата по използването му (чрез ПМС).

16. Специално внимание на групата „ микро и дребни компании " за внезапно понижаване на административната тежест.

17. Такса боклук - въвеждане - високотехнологични производства заплащат на база данъчна оценка - безразсъдно.

18. Минимална работна заплата - да се фиксира по формула като % от междинната заплата по Национален статистически институт.

19. Клас „ А " вложения - главно за индустриални планове.

20. Анализ за въвеждане на ускорена обезценка на здания.

21. ББР и БАЕЗ да не обслужват единствено избран кръг от хора и да се обезпечи естествен метод на работа на тези институции като се концентрират върху избрани цели и браншове.

22. Да се изчистят проблемите в НКИЗ/например в зоната в Божурище/ като се концентрира активността не в превоз, депозиране и логистика, а към производители. Да стартира построяването на профилирани индустриални зони/паркове.

23. Работата на регулатора КФН да бъде съобразена с общата икономическа политика на държавното управление.

24. Да бъдат подхванати дейности, които да подтикват трансформирането на насъбраните спестявания в банките в вложения.

25. Въвеждане на процедура за потребление на интернационалните положителни практики.

26. Ефективното потребление на фондовете за конкурентоспособност на Европейски Съюз и Националния проект за възобновяване и резистентност за основаване на условия, които да обезпечат нужната икономическа непоклатимост и самостоятелност на България.

27. Проактивна политика за привличане на стратегически вложители.

28. Промени в Закона за поощряване на вложенията за обезпечаване на облекченията за бизнеса планувани за слаборазвитите райони в европейската инструкция за държавните помощи.

29. Да се усъвършенства и увеличи успеваемостта на Национална компания индустриални зони като се създадат нужните промени в Закона за индустриалните паркове за основаване в тях на профилиран интензивен строителен режим.

30. Повишаване потенциала на София Тех Парк, само че не като сдружение за отдаване чартърен на офис площи, а като център за трансфер и ръководство на технологии взаимно с българските университети за основаване и развиване на високотехнологични артикули с огромна добавена стойност.

31. Създаване на комисия за „ сетълмънт " като междуведомствена комисия към Министерство на стопанската система, Министерство на правораздаването и Министерство на финансите, представители на одиторски компании от огромната четворка, на Висшия адвокатски съвет и други, която да организира изпреварвайки оценки и договаряния по капиталови разногласия, преди задействането на арбитражни процедури и неоправдателни присъди против България.

32. Създаване на обществен указател на неприятните административни практики и липса на бистрота, обвързван с работата на администрацията, които всъщност отблъскват вложителите и генерират корупционни практики.

33. Създаване на публичен съвет към комисията по икономическа политика в Народното събрание, който да изследва проблематичните обстановки във и пред българската стопанска система и да изготви дълготраен разбор с оферти за решение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР