Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 ще излезе на печалба за

...
Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 ще излезе на печалба за
Коментари Харесай

Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 ще излезе на печалба

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ще излезе на облага за второто шестмесечие на годината, а в годишен прорез ще излезе на минимална загуба. Това демонстрират сметките на енергийния министър Андрей Живков.

Той изясни по време на парламентарния надзор, че след дейна връзка сред енергийното министерство и " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 "  се е стигнало до включването на пет енергийни блока, а това е подобрило ликвидността свободния енергиен пазар у нас. Включването на блоковете е било забавено, тъй като централата е привикнала да работи на обезпечени количества, да не се задълбочава в трендовете на пазара и метеорологичното време.

По думите на министъра сега се е нараснала и работата на " Мини Марица-изток ", които работят вместо на 2, то на 4 смени. " Ако бе провеждана далновидна политика на Българския енергиен холдинг и " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ", то при по-ниски равнища на излъчванията на въглероден диоксид може да си визиите какви облаги би генериралa държавната централа ", посочи пред депутатите Живков.

Министърът призна, че е станало постепенно включването на блоковете на централата, като от управлението на централата и БЕХ не са работили задоволително бързо. " Последните дни се следи внезапно повишаване на цените на електрическа енергия на пазарен сегмент " Ден напред ". Причините за доста. Това е нарасналата температура при нас и в прилежащи страни, което усилва потреблението неимоверно доста. Независимо от това в електроенергийната система не е имало небаланси, застрашаващи електрозахранването на потребителите ", сподели той и разясни, че министерството се е присъединило на оперативно равнище, с цел да може да влезе в директен контакт с " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 "   и да задейства всички вероятни мощности, с цел да може ликвидността на Българската енергийна борса да се усили.

" Министерство на енергетиката няма директни отговорности да следи пазара и да реагира във връзка с мощностите ", акцентира отрасловият министър.

В края на тази седмица в употреба влиза още един от енергоблоковете на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", който бе в планов ремонт. Освен това скоро ще стартира да работи и 8-ми блок на " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ".

За да се увеличи ликвидността на енергийната борса, като средносрочни ограничения е преразглеждане на всички ремонтни стратегии, които предстоят да се случат с извеждане на мощности от употреба. Целта е да не се нарушава енергийният баланс, посочи служебният енергиен министър. Според Андрей Живков може да се преразгледат разпоредбите за търговия на енергийната борса, както и методите за лицензиране на търговците.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР