Държавната субсидия за обучението на студенти във филиалите на университетите

...
Държавната субсидия за обучението на студенти във филиалите на университетите
Коментари Харесай

Държавни стимули за висшето образование в изостаналите региони

Държавната дотация за образованието на студенти във филиалите на университетите в бедните райони на страната ще е по-висока. Целта е по този начин индиректно да се подтиква икономическото развиване на тези региони.

Това плануват промени в няколко постановления на държавното управление, оповестени за публично разискване от Министерството на образованието и науката.

С тях министерството счита да вкара ограничавания за приема на студенти в направленията " Информатика и компютърни науки " и " Комуникационна и компютърна техника ", в които до момента се насърчаваше по-голям брой на признатите студенти. За сметка на това ще се подтиква по-големият банкет в няколко нови посоки, измежду които " Педагогика на образованието по ", " Религия и теология ", " Физически науки ", " Химически науки ", " Енергетика ", " Материали и металознание ". В същото време няма да се провиснал бройки за държавна поръчка по " Икономика " и " Администрация и ръководство " в университетите, които имат невисок рейтинг на образованието по тези посоки. Ще се подтиква обаче приемът на повече студенти по туризъм в университетите във Варна и Бургас.

Стимули за изостаналите региони

Увеличението на дотацията за академични филиали в изостаналите стопански райони ще донесе повече пари за Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ", Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", Минно-геоложкия университет, Медицинския университет - София, Русенския университет, както и за колежа на Техническия университет - Габрово. Те имат филиали във Враца, Видин, Смолян, Кърджали и Ловеч.

Филиалите нормално не са желани от кандидат-студентите, защото се счита, че образованието в тях е на по-ниско равнище. Затова и там се влиза с по-нисък триумф от нужния за образование в главната конструкция на университета. Според министерството обаче нарастването на финансирането за филиалите ще е минимално, студентите там са малко и множеството пари ще разрешат по-скоро опазване на активността в западналите райони. Решението за в допълнение стимулиране било част от политиката за подкрепяне на тези райони.

Във Враца все още Великотърновският университет предлага образование в 8 специалности от направленията " Педагогика " и " Педагогика на образованието по... " (за което ще се отпускат и повече бройки за държавна поръчка), а Медицинският университет - София - в 7 специалности от направлението " Здравни грижи ". В Кърджали се образоват студенти на Минно-геоложкия университет в 8 специалности и три посоки - " Общо инженерство ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми " и " Електротехника, електроника и автоматика ".

Пловдивският университет, който има филиали в Смолян и Кърджали, образова и на двете места студенти в 9 специалности от направленията " Педагогика " и " Педагогика на образованието по... ", за което ще може да получи и по-голям банкет за идната образователна година.

Филиалът на Русенския университет " Ангел Кънчев " във Видин получи акредитация през май предходната година за образование по специалностите " Земеделска техника и технологии ", " Машинно инженерство ", " Електроника ", " Технология и ръководство на превоза ", " Индустриален мениджмънт " и " Компютърни науки ".

Повече пари ще се дават и за образованието на студенти по предпочитани професионални посоки, само че с намаляващ през последните 5 години банкет. Ръстът на дотацията ще е диференциран съгласно понижението на учащите се в тях, а растежът на дотацията също няма да е забележителен. Целта е да се насърчат университетите да оферират повече места за образование по тези посоки макар неналичието на интерес от страна на кандидат-студентите.

Промяна на целите

Министерството на образованието планува още да промени листата с посоки, по които броят на новоприетите студенти не се лимитира от качеството на образованието. Досега сходна политика се прилагаше по направленията " Математика ", " Информатика и компютърни науки " и " Комуникация и компютърна техника ". Сега от листата отпадат направленията, свързани с информатиката и компютрите, и приемът по тях в университетите ще зависи и от рейтинга на образование - в тези с по-нисък рейтинг ще е по-малък.

В листата със специалностите с безграничен банкет с изключение на " Математика " ще са още " Педагогика на образованието по... ", " Религия и теология ", " Физически науки ", " Химически науки ", " Енергетика ", " Материали и металознание ", " Химически технологии ". Не се очаквал взрив на образованието по тях поради слабото търсене от кандидат-студентите.

Промяната е стимулирана с това, че през последните години е реализиран резистентен растеж на студентите по информатика и компютърни технологии и има предпоставки това да продължи и в бъдеще при установяване на броя на първокурсниците по общите критерии за останалите специалности. В същото време по новите посоки с безграничен банкет имало дефицит на фрагменти и се очаквало това да продължи и в бъдеще. Така да вземем за пример в бъдеще се чака сериозен дефицит на учители по обособените предмети и за това се търси метод за образование на повече такива фрагменти при намаляващо търсене от страна на кандидат-студентите.

За да се обърне наклонността, студентите в предпочитаните посоки ще получават спомагателни стипендии в размер от 50 лв. до 150 лв. на месец. Обмислят се и други тласъци, измежду които страната да поеме таксите за образование на бъдещите висшисти.

Повече студенти в направлението " Туризъм " ще могат да образоват и университетите във Варна и Бургас. Целта е да се обезпечат оперативни мениджъри и изпълнителски фрагменти за сектора в областите, в които той има сериозен дял в локалната стопанска система.

Предвижда се още страната да не финансира образованието на първокурсници в неприоритетните професионални посоки " Администрация и ръководство " и " Икономика ", когато съгласно формулите за установяване на броя първокурсници държавна поръчка би трябвало да бъдат признати под 15 души.

Стипендии

Според плануваните от просветителното министерство промени студентите от предпочитаните професионални посоки ще получават спомагателни стипендии от държавния бюджет. До момента такива се изплащаха със средства от еврофондовете, само че планът завършва и от втория учебен срок разноските би трябвало да бъдат поети от страната.

За задачата дотацията за стипендии на висшите учебни заведения към този момент е увеличена. Според новите правила 65% от нея ще може да се дава на студенти от всички специалности за добър триумф. 35 на 100 от сумата ще са за студенти от предпочитаните посоки. Размерът на втората стипендия е сред 50 и 150 лв.. Конкретната сума ще се дефинира от университета и ще зависи от това дали висшето учебно заведение желае да даде по-големи стипендии или да подтиква повече студенти.

Увеличава се и стипендията за докторантите - от 450 лева на 500 лева, както беше дадено при приемането на бюджета за 2018 година

Предвижда се и двойно нарастване на приема на студенти с български генезис, само че живеещи в чужбина - 2000 души за бакалавърските и магистърските специалности и 40 души за докторанти. Става въпрос за младежите от страните с исторически български общности като Албания, Македония, Украйна, Молдова, Западните околности в Сърбия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР