Държавната опера в Стара Загора направи своята дългоочаквана премиера на

...
Държавната опера в Стара Загора направи своята дългоочаквана премиера на
Коментари Харесай

Държавната опера в Стара Загора с премиера на операта "Атила"

Държавната опера в Стара Загора направи своята дълго чакана премиера на операта " Атила ". Спектакълът е копродукция с операта в Каляри и трябваше да бъде четвъртото оперно заглавие, показано на стадион " Берое ".

Пандемията осуети тези проекти и новата режисура срещна първите си фенове нощес античния конгрес Августа Траяна.

Августа Траяна дава натурален подтекст на сюжетното деяние в операта Атила. Още повече, че съгласно някои сведения вождът на хуните е водил една от значимите си борби със своя противник римския военоначалник Флавий Аеций близо до мястото на спектакъла довечера. Това съревнование сред Атила и Аеций е част от интригата в операта, и точно то въодушевява Ведри да напише един от най-обичаните оперни дуети за бас и баритон.

Артистите на Старозагорската опера се готвят да показват на публиката историята на един от най-значимите кофликти на античния свят - този сред Римската империя и хуните, предвождани от Атила. Тази опера на Верди се счита за извънредно грубо написана за артистите. Юлиян Константинов приема да извърши централната партия, откакто не се е докосвал до нея цели 13 години.

" Почти не съм срещал ранна опера на Верди, която да не е написана високо и по този начин. Атила пък е написана за този избран вид баси, които са баси със, то по този начин е написано, баси с ниско ла бемол, което значи баси, които пеят поти там, където пеят баритоните, което в допълнение ги усложнява ", сподели Юлиан Константинов.

Режисьорът Огнян Драганов не желае да прочете облика на Атила и споровете в тази опера едностранчиво и шаблонно.

" Нашата концепция тук е да представим Атила като един змей, драконът, който е връзката сред света на красивото и света на грозното. Човек, който споделя, ще употребявам една фраза от операта: „ Там, където страната е слаба, там където има корупция, там където има слаби ръководители, там моят меч поразява, там моят меч обновява ", сподели дикерторът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов.

Не по-малко значим е и единственият женски облик - този на амазонката Одабела. За да се оправи със заложените в партитурата трудности, от певицата се изисква певчески хъс, темперамент и по едно и също време с това елегантна вокална линия.

На всички тези условия би трябвало да отговори сопраното Таня Иванова, която извършва партията на Одабела пред публиката в Стара Загора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР