Държавната корпорация за атомна енергия “Росатом публикува преди това засекретени

...
Държавната корпорация за атомна енергия “Росатом публикува преди това засекретени
Коментари Харесай

Разсекретиха имената на немските учени, помогнали за съветската атомна бомба

Държавната корпорация за атомна сила “Росатом ” разгласява преди този момент засекретени документи за шестима немски експерти, взели участие в създаването на атомно оръжие в нацистка Германия, а след войната отишли в Съюз на съветските социалистически републики и взели участие в основаването на първата руска атомна бомба.

Архивните материали са оповестени в специфичен раздел на портала за история на “Росатом ”: измежду тях са факсимилета на архивни документи, свързани с развиването на нуклеарната промишленост на Съюз на съветските социалистически републики, както и „ анкети със особено предопределение “, които били попълнени от водещи немски учени, които пристигнали да работят в Съветския съюз.

Към края на Втората международна война Германия има задоволителен капацитет да сътвори своя лична атомна бомба. Научните институти, ангажирани с работата по атомния проблем, действат в огромните немски градове. Те интензивно организират пробна работа по нуклеарни реактори, делене на изотопи, планиране на атомната бомба.

През 1945 година, когато Червената войска навлиза в немска територия, по напътствие на руското управление е осъществено търсене на немски експерти, работили по атомната бомба, били претърсени локални проучвателен центрове, занимаващи се с този въпрос. Също по този начин било търсено промишлено и лабораторно съоръжение.

В края на войната някои от тези немски учени се озовават на територията, окупирана от руските войски. Въз основа на разбора на положението на работа в Германия руското управление решило да предложения тези немски експерти за присъединяване в осъществяването на атомния план в Съюз на съветските социалистически републики. Общо над 300 германци, в това число членове на техните фамилии, непринудено отиват в Съветския съюз, с цел да работят по атомните въпроси.

Както самите немски учени си спомнят, поканата на Съветския съюз в действителност им помогнала да преживеят безработицата и глада, пристигнали в следвоенна Германия. В Съюз на съветските социалистически републики те работели и живеели при относително комфортни условия; всички получавали твърди публични заплати. След работа в Съюз на съветските социалистически републики, през 50-те години на предишния век те се завръщат вкъщи, в Германска демократична република или във Федерална република Германия.

“Росатом ” разгласява анкетите, попълнени от шестима немски специалисти, пристигнали в Съюз на съветските социалистически републики – носителят на Нобелова премия Густав Херц, Николаус Риел, Манфред декор Ардене, Петер Тисен, Хайнц Позе и Роберт Депел. Във всеки въпросник било належащо да се отговори на съвсем петдесет въпроса, в това число за присъединяване в създаването на научни проблеми, постигнатите резултати, както и за научни отчети, оповестени в чужбина, получени награди, участие в политически партии, изисквала се и подробна информация за роднините. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР