Държавната корпорация „Росатом“ предлага на Саудитска Арабия най-модерната в света

...
Държавната корпорация „Росатом“ предлага на Саудитска Арабия най-модерната в света
Коментари Харесай

Енергиен експерт: „Росатом“ предлага на Саудитска Арабия най-модерната технология за ядрен реактор в света


Държавната корпорация „ Росатом “ предлага на Саудитска Арабия най-модерната в света технология за нуклеарен реактор - ВВЕР-1200 от потомство „ 3+ “, която към този момент се употребява в Русия. Това разгласи съветският енергиен специалист Александър Уваров, представен от онлайн вестника SABQ.

„ Росатом “ взе участие в търга за създаване на първата атомна електроцентрала в Саудитска Арабия, написа изданието и напомня, че преди година „ Русатом Овърсиз “ АД (част от “Росатом”) получи уведомление от Центъра за проучване на нуклеарната сила и възобновимите енергийни източници на Крал Абдула (KACARE) за прекосяването към идващ стадий от процедурата.

По думите на Уваров друга страна от Близкия изток – Египет, дружно с съветски сътрудници, към този момент реализира огромен план за създаване на АЕЦ, а изборът на Русия като сътрудник и снабдител на технологии, е изработен след разглеждане на редица конкурентни оферти.

През 2015 година Русия и Саудитска Арабия подписаха съглашение за съдействие в региона на мирното потребление на атомната сила. Това дава опция на двете страни да работят дружно в редица области - създаване на АЕЦ, обезсоляване на морска вода, доставка на ускорители и радиоизотопи за медицината, индустрията и селското стопанство.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР