Държавната корпорация Росатом не се е отказала от плановете си

...
Държавната корпорация Росатом не се е отказала от плановете си
Коментари Харесай

Росатом кандидатства самостоятелно за АЕЦ Белене

Държавната корпорация Росатом не се е отказала от проектите си да взе участие независимо в търга за строителството на АЕЦ "Белене " в България, само че още не е подала поръчка. Това заяви през днешния ден пред публицисти ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, който взе участие в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

Ние ще подадем поръчка в началото сами, добави Лихачов, отговаряйки на въпроса дали Росатом ще взе участие независимо или в консорциум.

Вчера стана ясно, че френската компания "Фраматом " е декларирала подготвеност да търси благоприятни условия за финансиране на своето присъединяване в плана "Белене ".

Френската компания, която до прекъсването на плана "Белене " бе подизпълнител на "Росатом " за близо 20% от оборудването и строителството, е удостоверила, че освен ще търси възмажност да обезпечи финансиране на частта от своята активност, само че ще спомага и за политическа поддръжка на възобновяването на строителството на атомната централа.

През 2006 година Атомстройекспорт (влиза в Росатом) към този момент завоюва интернационален търг за построяването на два енергоблока на тази АЕЦ и на площадката на "Белене " бе доставено съоръжение, само че през 2009 година планът бе спрян, а през март 2012 година София се отхвърли от строителството на централата. През май 2018 година министър председателят на България Бойко Борисов съобщи, че страната му възнамерява да възобнови построяването на АЕЦ "Белене ". Тази година бе разгласен търг за строителството на централата, напомня ТАСС.

По-рано първият заместник-ръководител на Росатом Кирил Комаров заяви, че Росатом е подготвен да окаже на държавното управление на България всякаква нужна поддръжка в осъществяването на плана за обновяване на строителството на АЕЦ "Белене " в тази страна.

Лихачов заяви също така, че Росатом е подготвен да прегледа опцията да взе участие в строителството на АЕЦ-а в България в границите на интернационален консорциум, само че при спазването на условия, които подсигуряват изгодността на плана.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР