Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД е взела кредит от няколко банки

...
Държавната компания Булгартрансгаз ЕАД е взела кредит от няколко банки
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" взе заем за частично плащане на "Балкански поток"

Държавната компания " Булгартрансгаз " ЕАД е взела заем от няколко банки на стойност 200 млн. евро, с които да се разплаща за строителството на " Турски поток " на българска територия, оповестено от премиера за " Балкански поток ". От компанията прецизират, че заемът е гарантиран с депозити в щатски долари и е за 6 месеца с алтернатива да се удължи с още толкоз. В рамките на извършената процедура са получени девет предложения от банки, а контракти са подписани със " Ситибанк Европа ", ИНГ Банк, " Уникредит Булбанк " АД, както и с Международната банка за икономическо съдействие.

Заемът ще бъде употребен за предплатени заплащания към фирмите, ангажирани с плана - " Консорциум Аркад ", както и ДЗЗД " Ферощал Балкангаз ".

Авансовото заплащане към " Консорциум Аркад ", който към този момент построява линейната част, е 250 млн. лева и 50 млн. Данък добавена стойност, а към " Ферощал Балкангаз ", който ще построява двете компресорни станции – " Расово " и " Нова Провадия " - 140 млн. лева и 28 млн. за Данък добавена стойност. Срокът за погашение на останалата сума за газопровода е 120 месеца след въвеждането в употреба, а за компресорните станции - 2 години, показват от сдружението.

Подчертават, че с този заем по едно и също време ще се извърши задължението по погашение на депозит на изпълнителите по плана и в това време е налице позитивен финансов резултат от над 2 млн. лв.. Последното станало допустимо поради по-ниските лихви по заемите на външните пазари в щатски долари.

Стойността на целия газопровод през българска територия е 1.1 милиарда евро, откакто бяха извършени публичните поръчки, напомни пред Българска национална телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. Тя подсети и че в изискванията на публичната поръчка има ангажимент " Булгартрансгаз " да преведе задатък на изпълнителите, след което те да обезпечат финансиране, което да им бъде възобновено след това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР