Държавната компания Автомагистрали трябва да построи 134 км от Хемус

...
Държавната компания Автомагистрали трябва да построи 134 км от Хемус
Коментари Харесай

Земеделски чиновник влезе в ръководството на "Автомагистрали"

Държавната компания " Автомагистрали " би трябвало да построи 134 км от " Хемус " за над 1.3 милиарда лева и е изключително забавно да се види по какъв начин ще се ръководи рекордно огромната строителна поръчка

© Цветелина Белутова Държавна компания " Автомагистрали " има нов член на съвета на шефовете. Това е Иван Коларов, който последно е бил чиновник на Областна дирекция " Земеделие " в Кюстендил.

Дружеството е с принципал Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), по тази причина и решението за предопределение от 5 юли е на отрасловия министър Петя Аврамова, като е вписано в Търговския указател на 17 юли.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новината не е оповестена на уеб страницата на компанията. Последната вест в него е за напускането на Десислава Христова. Тя подаде оставка при започване на февруари, откакто уеб страницата " Биволъ " популяризира запис, в който тя разяснява действия на компанията.

Другите двама членове на съвета на шефовете са Александър Филев и Стоян Беличев, който е изпълнителен шеф на сдружението от декември 2017 година Коларов в този момент ще заеме поста заместител изпълнителен шеф, прецизираха от Министерство на регионалното развитие.

В момента присъединяване в ръководството на " Автомагистрали " е изключително настоящо поради контракта за над 1.3 милиарда лева за строителство на " Хемус ".

Кой е новият член на борда

В края на 2018 година основният секретар на регионална дирекция " Земеделие " е позволен до финалната права на конкурс за длъжността и го е спечелил, излиза наяве от уеб страницата на ведомството. На уеб страницата на регионалната дирекция " Земеделие " в Кюстендил той към момента е посочен като основен секретар, само че от Министерство на регионалното развитие разясниха, че от 1 юли 2019 година Коларов е завършил служебните си правни отношения при предходния си шеф.

" Капитал " насочи питане до " Автомагистрали " и Министерство на регионалното развитие какъв опит е имал Коларов и повече информация за биографията му. От министерството прецизираха, че е приключил финанси и банково дело във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " през 1996 година, а по-нататък придобива следдипломна подготовка по счетоводство и бизнес администрация в Harold Washington College Chicago. След това работил поредно в разнообразни финансови институции - JP Morgan Chase в Чикаго, Централна кооперативна банка и други, показват в отговорите си от Министерство на регионалното развитие.

Бил е районен управител на Банка ДСК за Югозападна България, както и началник на финансовия център на банката в Кюстендил.

Справка в Търговския указател пък сочи, че до 2009 година Коларов е бил съучастник във компания " Риъл естейт пропърти билдинг енд мениджмънт ".

КАПИ i АВТОМАГИСТРАЛИ ЕАД Собствен капитал 15,9 Печалба 5,2 Активи 30,7 Пасиви 14,8 Брой заети 245 Приходи 55,5 Пълен профил › Данните в профилите са за 2017 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Кои са " Автомагистрали "

Държавната компания " Автомагистрали " дълго време не бе изключително известна, въпреки да печелеше съвсем всички търгове за поддържане на автомагистралите " Хемус ", " Тракия ", " Марица ", " Люлин " и " Струма ". Тя се устоя напълно от поръчки на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Дружеството притегли общественото внимание в края на предходната година, откакто държавното управление взе изненадващо решение да му възложат без търг - на правилото на in-house, най-голямата единична магистрална поръчка в българската история - за 134 км от автомагистрала " Хемус " против 1.34 милиарда лева, взети от остатъка в бюджета. Така, вместо да пуска противоречиви и постоянно мудни поръчки за строителството, страната избра да го разпореди непосредствено на държавното сдружение, тъй като по този начин е бързо и парите могат да се харчат на мрачно.

Всъщност съгласно източници на бранша за поддържането компанията до момента разчиташе на редица подизпълнители - публични и неофициални. Твърди се, че същото ще се случи и със строителството на " Хемус ". Другото ново предопределение: в пътната организация

Управителният съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), в който оставките са честа процедура поради кавги, също има нов член от предходната седмица. Това е Олег Асенов, който при започване на 2019 година беше назначен за началник на Националното тол-управление - звеното, което се занимава извънредно с тол-системата и електронните винетки. Той зае поста на някогашния шеф Антон Антонов, който пък подаде оставка поради хаоса с електронните винетки от началото на 2019 година

По това време и по същата причина УС на АПИ напусна и ръководителят Светослав Глосов. Впоследствие Дончо Атанасов подаде оставка през април, откакто му беше повдигнато следващото обвиняване от прокуратурата, този път по отношение на злополуката край Своге.

На мястото на Глосов беше назначен някогашният регионален шеф на Ловеч Георги Терзийски. След като през юни борда напусна още един член, Радослав Влахов, а Терзийски щеше да остане самичък, в съвета влезе Иван Досев, чиновник на организацията.

За първи път от към половин година управителният съвет има цели трима членове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР