Държавната комисия реши как да върне на Земята екипажа на

...
Държавната комисия реши как да върне на Земята екипажа на
Коментари Харесай

Как ще спасят астронавтите от пробития кораб Съюз МС-22

Държавната комисия реши по какъв начин да върне на Земята екипажа на галактически транспортен съд, развален в орбита. Според специалисти те са избрали най-разумния сюжет, а самата изключителна обстановка е потребен опит, който ще бъде потребен при проучването на дълбокия Космос, заяви РИА Новости.

Фонтан " Циолковски "

На 15 декември в мрежата се разпространиха фрагменти от лъчение на НАСА от Международната галактическа станция: водни пръски летят в Космоса от съветския галактически транспортен съд Союз МС-22, закачен към него. Изтече охлаждаща течност.

Топлината, предавана от телата на астронавтите и бордовите принадлежности, се води в Космоса посредством специфични системи - една от тях е неизправна.

Температурата в кораба внезапно се е повишила. Неофициално се говореше за 50 градуса по Целзий, само че Роскосмос отхвърли това, като сподели, че термометърът демонстрира 30.

На самата Международна галактическа станция всичко беше наред. Но интернационалният екипаж би трябвало да бъде върнат на Земята. През септември транспортен съд на името на Константин Циолковски достави руснаците Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, както и американеца Франсиско Рубио, в орбита като част от двустранна стратегия за кръстосани полети (малко по-късно Dragon взе рускинята Анна Кикина на борда).

Според Роскосмос всички системи на Союз МС-22 (с изключение на системата за охлаждане) действат обикновено. Не се знае обаче по какъв начин ще се държат след разкачване. Освен това астронавтите ще би трябвало да прекарат към шест часа в парещ транспортен съд на път за у дома. Ако даже в изключено положение и по време на продан на въздух със станцията температурата доближи 30 градуса, може единствено да се гадае до какви стойности би се повишила с трима души на борда и работещи устройства.

Имаше концепция Прокопиев, Петелин и Рубио да бъдат евакуирани на " Союз МС-23 " - на 16 март на него трябваше да лети идващият руско-американски екипаж. Корабът може да стигне до станцията в автоматизиран режим. Вярно е, че това не е толкоз надеждно - в изключителни обстановки астронавтите се скачват на ръчно ръководство.

Въз основа на резултатите от проучванията, както и като взе поради рекомендациите на Съвета на основните конструктори на RSC Energia, държавната комисия реши проблематичният транспортен съд да бъде свален от орбита в безпилотен режим и да бъде изпратен на Союз MS- 23 станция, с цел да го смени през февруари - също без екипаж. В същото време задачата на Прокопиев, Рубио и Петелин се удължава с шест месеца, а полетът на идващия екипаж - руснаците Кононеко, Николай Чуб и американката Лоръл О`Хара, се отсрочва. Това заяви ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов.

" Съюз " ще се скачи автоматизирано със станцията без проблеми, уверен е Овчинников. Според него, даже и да не се получи от първия път, експертите на Земята ще могат да " префлашнат " програмата отдалечено.

" След като са решили по този начин, това значи, че има доверие в надеждността на автомобила “, споделя специалистът.

Той напомни, че Русия към този момент е изпратила " Союз " на МКС без екипаж през 2019 година с андроидния робот FEDOR.

Фатален милиметър

Работните групи откриха, че дупката е резултат от външно механично увреждане от галактически парчета или доста малко небесно тяло.

Ръководителят на Роскосмос посочи: метеороид се е сблъскал с Циолковски, т.е. антропогенният темперамент на изключителната обстановка е изключен. Борисов се базира на данни от американска видеокамера с висока резолюция. Размерът на отвора, през който изтича охлаждащата течност, е единствено милиметър.

Овчинников отбелязва, че конфликтът на галактически кораби с такива обекти не е необичайност. Поради дребни частици от натурален и неестествен генезис върху слънчевите панели на станцията непрекъснато се появяват стружки. А през юни метеороид проби огледалото на ултра скъпия телескоп James Webb.

Системите за следене виждат единствено релативно огромни обекти.

" Прекалено сме привикнали всичко да върви по проект “

Инцидентът със " Съюз " в последна сметка би трябвало да бъде от изгода, споделя Андрей Йонин, член-кореспондент на Руската академия по космонавтика " Циолковски ".

" Световната пилотирана космонавтика е стигнала до точката, в която разнообразни изключителни обстановки са доста нужни ", споделя той. " Като сполучливата работа на системата за избавяне на екипажа по време на спешното изстрелване на Съюз през 2018 година или образуването на пукнатини на МКС и потреблението на технологии за разкриване на аргументите за изключителните обстановки. Защо това е значимо? Някой ден несъмнено ще отидем в дълбокия Космос. Ще има доста проблеми, тъй че е по-добре да работим колкото е допустимо повече в орбита. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР