Държавната комисия по хазарта ще е с нов статут –

...
Държавната комисия по хазарта ще е с нов статут –
Коментари Харесай

Държавната комисия по хазарта става агенция

Държавната комисия по хазарта ще е с нов статут – организация, чийто началник ще се назначава от държавното управление. Това планува законопроекта на ГЕРБ за промени в Закона за хазарта, който мина на първо четене през бюджетната комисия. Така, хазартният регулатор ще бъде преобразуван от групов в едноличен орган – Държавна организация по хазарта и ще носи и цялата отговорност от вземането на съответните решения, е позицията на вносителите. 
ГЕРБ не поддържа съдружният си сътрудник „ Обединени патриоти “ в настояването за ограничение на
казината – да са единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните региони на страната. „ Не приказваме за мораториум. Ние не стопираме хазарта, а желаеме да го ограничим чисто териториално. Насочваме в услуга на посетителите в туристическите обекти. Да се твърди, че с нашия законопроект се постанова мораториум върху хазарта, не дава отговор на истината “, счита водачът на НФСБ Валери Симеонов.
Симеонов акцентира, че от партията му ще продължат да пазят концепцията си за ограничението на хазартната взаимозависимост, която той съпостави с пандемията от ковид, съобщи БГНЕС.
Опозицията от Българска социалистическа партия пък се разгласи за цялостна възбрана на
хазарта, макар че не даде поддръжка за предложенията за неговото ограничение по време на днешното гласоподаване.
„ Ако зависи от нас, изобщо не би трябвало да има
хазарт. В доста страни има такива ограничавания, защото хазартът по принцип е обвързван с проституция, опиати и закононарушения. Той обаче носи доходи в хазната и виждам, за жалост, че в няколко европейски страни отстъпват и посредством мощни регулации вкарват хазартни игри “, счита проф. Румен Гечев, съобщи още БГНЕС. По думите му въпросът е на „ баланс сред морални правила и доходи в бюджета “, само че би трябвало да има регулации, които да го подсигуряват.
Според  Гечев превръщането на комисията по
хазарта в едноличен орган, назначаван от Министерски съвет, минава наложително през оставката на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като той не се е справил с контрола. „ Този под паника модел, надали не министър председателят да се занимава с ротативки и блекджек, опонира на здравия разсъдък “, сподели още депутатът, представен от БГНЕС.
Румен Гечев разяснява и тематиката с пазаруването от страната на дял в Първа капиталова банка, с цел да преодолее последното затруднение към влизането на страната ни в чакалнята на Еврозоната, което дефинира като „ безспорен скандал “, съобщи още БГНЕС. „ Може да си визиите каква е зависимостта на тези хора, новите шефове, които гласоподават нашите пари, от Банката за развиване, да се употребяват за частна банка “, счита депутатът.
С измененията в закона за
хазарта по концепция на ГЕРБ страната основава указател на хората, подвластни от хазарт , за предварителна защита на това отрицателно обществено събитие, съобщи още БГНЕС.
Вписването на съответно име в регистъра ще бъде допустимо обаче само, когато човек осъзнава своята взаимозависимост и самичък желае това. Попадането му вътре ще значи, че той няма да бъде допускан до
казина и игрални зали.
„ Дали това ще има съществено практическо приложение, не мога да кажа, само че има доста хора, които се лекуват от тази взаимозависимост. Може би вика се възползвали от това, с цел да не нарушат хода на своето лекуване “, счита ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
След закриването на частните
лотарии има взрив на игрални зали, което е стеснителен феномен, сподели още Стоянова:
„ Над 1000 са обектите в цялата страна и в случай че погледнете тяхното разположение, ще ви направи усещане, че се намират в такива обитаеми места, за които вие даже не сте чували. И за мен е доста необичайно по какъв начин там се намират задоволително клиенти, с цел да се устоя тази зала. В този смисъл аз считам, че в тази посока би трябвало да се направи нещо “.
Стоянова отхвърли да разяснява увеличението на капитала на частната банка, защото няма информация за него.
Вижте още:
Игралните зали възроптаха против новите промени на Валери Симеонов за казината

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР