Държавната изборна комисия в Полша обяви днес, че на местните

...
Държавната изборна комисия в Полша обяви днес, че на местните
Коментари Харесай

Право и справедливост печели в повечето провинции в Полша, но губи подкрепа в големите градове

Държавната изборна комисия в Полша разгласи през днешния ден, че на локалните избори в неделя ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) е спечелила 254 места в районните препоръки, а 194 ще бъдат заети от представители на главната опозиционна коалиция, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Официалните резултати от изборите демонстрират, че ПиС, победила безапелационно на парламентарните избори през 2015 година, остава най-популярната политическа мощ в страната, макар спора си с Европейската комисия и обвиняванията, че подкопава демократичната система за надзор и баланс сред управляващите, на фона на великодушните обществени разноски и процъфтяващата стопанска система.

Проевропейската коалиция, която е водена от " Гражданска платформа " (ГП) и включва по-малката партия " Новочесна " (Съвременна), обаче печели доста повече поддръжка в огромните градове. Неин претендент бе определен още на първия тур за кмет на столицата Варшава, а в други градове представители на обединението водят след първия тур и ще се явят на балотаж на 4 ноември.

ПиС е спечелила 254 от общо 552-те места в районните препоръки на шестнайсетте полски воеводства, съобщи Ройтерс, цитирайки формалните резултати.

Опозиционната коалиция ще има 194, а Полската селска партия ПСП), която преди изборите през 2015 година управляваше на национално равнище в коалиция с ГП - 70.

ПиС е победителка в девет от воеводствата, като в районните препоръки на шест от тях ще има безусловно болшинство.

Ръководството на ПСП заявява, че няма да се съюзява с ПиС. От ПиС обаче дадоха знак, че са отворени за всяко партньорство на локално ниво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР