Държавната енергетика може да се съобрази с препоръката и настояването

...
Държавната енергетика може да се съобрази с препоръката и настояването
Коментари Харесай

Иван Иванов: Държавната енергетика може да се съобрази с исканията на бизнеса за 12 часови пакети


Държавната енергетика може да се съобрази с рекомендацията и настояването на участниците в днешната среща при министър-председателя и да предлага 12-часови дневни и нощни пакети, вместо досегашните 24-часови. Това разяснява пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов в границите на представянето на платформата на БНЕБ „ пазар в границите на деня “. Предложението беше огласено през днешния ден от ръководителя на комисията по енергетика Делян Добрев на среща при премиера и в отговор на настояванията на работодателските организации.

Предполага се, че по този метод компаниите, които имат потребност от нощна сила ще могат да да си купуват единствено нощна сила и противоположното. Това, както изясни Иванов не визира производството от АЕЦ „ Козлодуй “, защото е производител на базова сила. „ Но несъмнено, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и НЕК могат да оферират такива пакет “, сподели той.

Припомняме, че на пазара и в този момент има остатъци, само че на практика клиенти няма. Така че въпросът е по какъв начин тъкмо ще се контролират тези пакети и дали пък няма да има играчи на пазара, които да издигнат питането за толериране на едни или други играчи. Така както дребните играчи към този момент повдигат въпроси за недостъпността си до борсата заради правила, които енергийният регулатор към момента не е трансформирал. Разбира се, това следва и към момента е догадка

В коментар на предлагането ЕРП-та да купуват софтуерните разноски през борсата, Иван Иванов изясни, че „ това е точно в пълномощията на КЕВР, в случай че бъде направена съответната смяна в Закона за енергетиката, според която да се даде тази опция, а не КЕВР да открива закрепена цена за изкупуване на софтуерните загуби “.

„ Това дава опция самите ЕРП-та да преценят по кое време и в какъв размер да купуват софтуерни загуби и по този метод може би ще бъдат отстранени подозренията, че се вземат по-големи количества електрическа енергия за софтуерни загуби от действително нужните. Което също изсветлява и тази активност в българската енергетика “, изясни Иван Иванов.

В отговор на въпрос дали новата платформа на БНЕБ „ пазар в границите на деня “ ще спре спекулациите във връзка с пазара на електрическа енергия и надлежно на ценовите равнища, Иван Иванов изрази очакване, че „ след съответна смяна в закона за енергетиката, който изисква количествата от ВЕИ централи да бъдат напълно изкупувани след смяната, най-много вятърните централи ще могат да оферират своята продукция точно на платформата в границите на деня. Заедно с това консуматори от бизнеса, които имат моментно, в границите на деня условия за по-високи количества ще могат да купуват от тази платформа. Същественото е, че по подобен метод напълно се композират трите платформи на БНЕБ и това е сериозна стъпка към по-нататъшната либерализация на пазара на електрическа енергия у нас “.

По думите на ръководителя на КЕВР измененията, които предстоят са малко сгъстени във времето, само че това се постанова и е провокирано, поради забавянето от съвсем една година вследствие на политическите процеси (изборите м.г.).

„ Законовите промени би трябвало да се случат. Част от тях са в портала за публични съвещания на Министерство на енергетиката. Те са свързани с активността на КЕВР според регламента за REMIT, който ще даде опция комисията да получи пълномощия да проверява и надлежно да постанова наказания на БНЕБ при търговия на едро с електрическа сила. Що се касае по отношение на обвинявания към търговците за връзките им с крайните консуматори, това към този момент е задача, която би трябвало да реши Комисия за защита на конкуренцията, която, както знаете се е самосезирала и стартира изследване на пазара на електрическа енергия у нас “ добави още Иван Иванов.

В допълнение той изрази очакване, че по-големите количества електрическа енергия, които ще излязат на свободния пазар ще създадат борсата по-ликвидна, а цените по-конкурентни.

В коментар на въпрос за анулиране на договорите с американските централи и заплахата от високи неустойки за българските консуматори, Иванов изясни, че ще се разчита на разговор с Европейската комисия.

„ По начало ще се водят договаряния с двете централи и тогава ще се знаят параметрите. Би било нечиста сделка да се приказва за някакви милиони. Когато се прекратят договорите, тогава ще се обясни, не може да се каже по този начин в този момент. Това са въпроси, които главно Министерство на финансите ще взема решение “, съобщи още той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР