Държавната електроцентрала ТЕЦ Марица Изток 2 няма да бъде затворена

...
Държавната електроцентрала ТЕЦ Марица Изток 2 няма да бъде затворена
Коментари Харесай

Петкова: ТЕЦ Марица Изток ще продължи да произвежда ток

Държавната електроцентрала Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " няма да бъде затворена и ще продължи да създава ток. Това заяви през днешния ден в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя даде старт на построяването на електрическа подстанция „ Евмолпия “ под тепетата.

Министър Петкова съобщи, че пари за парникови излъчвания ще бъдат подсигурени. Това, което Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 би трябвало да заплати, с цел да купи тези излъчвания и да работи през идната година е малко над 466 млн. лв.. Ако не бъдат закупени, според европейските правила, централата няма право да работи или в случай че продължи активност, ще бъде глобена – по 100 евро за всяка една от излъчванията. Цената, която страната е плащала при започване на годината, е била 8 евро за звук, а преди 3 седмици е скочила на 25 евро.

Министър Петкова акцентира, че построяването на подстанция „ Евмолпия “ ще даде подтик на вложенията в Пловдив и района, а всеки лев, вложен в инфраструктура, е инвестиция в сигурност. Съоръжението е на стойност 11,6 млн. лева и се финансира от „ Електроразпределение Юг “ – част от структурата на ЕВН " България ".

Подстанцията ще зарежда с ток ЖР " Тракия " и част от центъра на града, който сега се обслужва единствено от една подстанция. Новата ще бъде оборудвана с съвременна инсталация, като ръководството ще става отдалечено посредством телемеханика, сходно на първата подстанция на ЕВН в Царацово. Обектът ще бъде напълно oт закрит вид, изцяло обезопасен, без звук и трептения и с оптималната степен на сигурност. По проект подстанция „ Евмолпия “ би трябвало да проработи до края на 2020 година

Официални посетители на проявата бяха посланикът на Австрия Андреа Вике, Робърт Дик, районен управител на EVN за България, Карл Денк - ръководител на Съвета на шефовете на ЕР Юг и други

Робърт Дик разяснява, че инвестицията в подстанцията е единствено част от плануваните за идващите няколко години вложения, които възлизат на 40 млн. лева Освен подстанция „ Евмолпия “, те включват и нов диспечерски център, нови котли в EVN Топлофикация и здания.

фотоси: Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР