Държавната дума прие в сряда закон, който спира участието на

...
Държавната дума прие в сряда закон, който спира участието на
Коментари Харесай

Русия облече в закон спирането на действие на договора СТАРТ II

Държавната дума одобри в сряда закон, който стопира присъединяване на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ). Съответният документ беше импортиран в Държавната дума на 21 февруари от съветския президент Владимир Путин, предава " Интерфакс ".

Законът за прекъсване на действието на Договора от Русия ще влезе в действие в деня на публикуването му.

Законът също по този начин отбелязва, че решението за възобновяване на действието на Договора сред Руската федерация и Съединените щати по отношение на ограниченията за по-нататъшно понижаване и ограничение на стратегическите нападателни оръжия се взема от президента на Руската федерация.

Според обяснителната бележка съглашението, подписано в Прага на 8 април 2010 година, планува, че с цел да се обезпечи надзор върху спазването на наредбите на съглашението, всяка от страните има право да прави инспекционна активност.

" В същото време Съединените щати съзнателно не извършват отговорностите си по контракта в тази област на активност ", се споделя в документа.

В тази връзка, в сходство с федералния закон от 15 юли 1995 година № 101-ФЗ " За интернационалните контракти на Руската федерация ", президентът на Русия направи предложение за преустановяване на съглашението, се отбелязва в обяснителната бележка.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин изрази мнение, че провежданата от Съединени американски щати външна политика и отхвърлянето на предложенията на Москва по въпросите на световната сигурност от страна на Вашингтон са довели до решението на Руската федерация да приключи присъединяване си в Договора СТАРТ.

" Сегашната обстановка е резултат от външната политика на Вашингтон. Като престанаха да съблюдават отговорностите си и отхвърлиха предложенията на нашата страна по въпросите на световната сигурност, Съединените щати унищожиха архитектурата на интернационалната непоклатимост. Те хвърлиха света в положение на спорове и провокации ", написа Володин в сряда в своя канал в " Телеграм ".

Той счита, че " членовете на Конгреса на Съединени американски щати би трябвало да осъзнаят обстановката, основана по виновност на Байдън, както и вероятните последици от нея ".

Коментирайки самодейността пред публицисти, ръководителят на комисията по интернационалните връзки на Държавната дума Леонид Слуцки означи, че прекъсването на присъединяване на Русия в СТАРТ не съставлява опасност за сигурността.

" Преустановяването на присъединяване в СТАРТ не е опасност за сигурността, а по-скоро значим сигнал към груповия Запад. Ядрените сили не губят войни. И е значимо нашите тогавашни западни сътрудници да схванат това ", сподели Слуцки.

Андрей Картаполов, началник на комисията по защита на Държавната дума, сподели пред кореспонденти, че решението на президента " дава отговор на ползите на сигурността на Русия, обстановката, която се е развила през днешния ден ".

Според него договорът " освен изброява броя на бойните глави и техните носители, само че също по този начин дефинира параметрите какви би трябвало да бъдат тези бойни глави, какъв потенциал би трябвало да имат ".

" Нашите американски сътрудници неотдавна възприеха доста демократичен метод към тълкуването на наредбите на този документ. Те едностранно изтеглиха към 100 единици нуклеарни оръжия, преименуваха ги, сякаш ги трансферираха в категорията на образователните. Когато Руската федерация, в сходство със съглашението, предложи да ревизира това, нашите сътрудници отхвърлиха под преувеличен предлог. Това е директно и явно нарушаване на контракта ", сподели ръководителят на комисията.

Освен това той сподели, че " договорът не взема поради арсеналите на Франция и Великобритания; във Франция има 290 бойни глави, във Англия 225 бойни глави ".

" Това съглашение беше подписано сред Съединени американски щати и Руската федерация, само че през днешния ден НАТО работи като обединен фронт, в това число и против нашата страна, и ние не знаем по какъв начин ще бъдат употребявани тези бойни глави от арсенала на Франция и Англия, само че можем да предположим ", сподели Картаполов.

Припиомняме, че действието на Договора СТАРТ бе продължено с пет години при започване на 2021 година и сраните трябваше да стартират съвещания за сключване на ново съглашение, само че плануваната в Египет среща през ноември мниналата година бе ненадейно анулирана от съветската страна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР