Държавната дума одобри на първо четене законопроекта на президента за

...
Държавната дума одобри на първо четене законопроекта на президента за
Коментари Харесай

Държавната дума на Русия одобри изменението на Конституцията

Държавната дума утвърди на първо четене законопроекта на президента за изменение на конституцията, съобщи БГНЕС.
Документът „ За възстановяване на регулирането на обособени въпроси в организацията на публичната власт “ бе импортиран в долната камара в понеделник.
Предложенията са ориентирани към създаване на разпореждания, залегнали в основите на конституционната система, правата и свободите на индивида и жителите.
В законопроекта президентът предложи да се дефинира на конституционно равнище наложителното условие да не се позволява непознато поданство и позволение за престояване на лица, заемащи основни длъжности в Руската федерация, в това число министър-председателя, министрите и губернаторите. Предлага се и стягане на условията към претендентите за президент: те би трябвало да са живели в Русия най-малко 25 години и в никакъв случай да не са имали друго поданство.
Изменението изключва и клаузата за не повече от два поредни мандата за президента на Русия.
Част от предложенията се отнасят до пълномощията на Държавната дума и Съвета на федерацията: долната камара ще получи правото да утвърждава кандидатурата на премиера, неговите заместници и министри. След координиране със Съвета на федерацията се предлага утвърждение на кандидатури за постовете на министри на външните и вътрешните работи, защитата, изключителните обстановки и правораздаването.
Също по този начин, съгласно законопроекта, горната камара по предложение на президента ще назначава и освобождава основния прокурор и неговите заместници, както и ще приключва пълномощията на ръководителите на конституционните и висшите съдилища, техните заместници и съдии. Броят на съдиите на Конституционния съд ще бъде понижен от 19 на 11 души.
Част от измененията ще обиден президентското несъгласие върху законодателните начинания: в този момент президентът може да наложи несъгласие на закон, признат от Народното събрание в границите на 14 дни, само че камарите могат да анулират ветото му - и тогава президентът би трябвало да подпише закона след 7 дни (14 дни за конституционните закони).
Изменението ще даде на президента правото „ в границите на избрания интервал “ (който не е посочен) да оспори конституционността на закона в Конституционния съд. Ако съдът реши, че законът е в сходство с Конституцията, президентът ще би трябвало да го подпише след 3 дни, в случай че не, той ще бъде върнат в Думата. Конституционният съд също ще получи правото, по искане на президента, да ревизира конституционността на районните закони преди те да бъдат подписани от губернатора.
Също по този начин за първи път ще бъде консолидиран статутът на Държавния съвет - той ще бъде орган, който да обезпечава координираното действие и взаимоотношение на държавните органи, да дефинира главните насоки на вътрешната и външната политика и целите на социално-икономическото развиване на страната. Президентът ще образува Държавния съвет, детайлностите за неговата работа и действие ще бъдат изложени в обособен закон (в момента статутът на съвета е регламентиран с указ).
Освен това член 15 от главния документ за целта на интернационалното право в Русия ще остане неизменен, само че член 79 ще прецизира, че решенията на междудържавните органи „ в тълкуването им, обратно на съветската Конституция “, не са изпълними. Конституционният съд ще дефинира дали е допустимо да се постановат такива решения.
В законопроекта се предлага още в Конституцията да се фиксира постоянната индексация на пенсиите в Русия, както и минималната заплата, не по-ниска от виталния най-малко.
След като Народното събрание одобри законопроекта, той ще бъде импортиран за общонационално гласоподаване. Съпредседателят на работната група по създаването на промените Андрей Клишас изясни за РИА Новости, че би било допустимо да се гласоподава единствено ‚за “ или „ срещу “ целия пакет едновременно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР